800 musikskoleelever spiller fra otte scener rundt omkring i Sønderborg

11. maj 2022 Kultur
Pressefoto
Pressefoto

Lørdag den 21. maj kl. 10.00 vil Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, indlede Dansk-Tysk Musikskoledag 2022. Åbningstalen holdes på Søndertorv ved Rytterstatuen og fra klokken 10.30 vil Sønderborg give genlyd af musik og dans fra det meste af byen, skriver Musikskolen.

Dansk-Tysk Musikskoledag arrangeres i regi af Kulturaftale Sønderjylland og Sønderborg Musikskole glæder sig til igen at være vært i jubilæumsåret. Det er anden gang Sønderborg er vært for Dansk-Tysk Musikskoledag. Første gang var i 2013.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der vil være musik overalt i Sønderborg midtby og langs hele havnefronten. Der spilles musik og optrædes på intet mindre end otte scener og tonerne leveres af omkring 800 musikskoleelever og 100 orkestre. Eleverne kommer fra de syv musikskoler i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev, Tønder, Flensborg, Slesvig og Husum. Temaet for dette års Dansk-Tysk Musikskoledag er – nok ikke overraskende – Tour de France. Det vil bl.a. kunne ses i valget af navne til scenerne. Publikum vil bl.a. kunne høre musik fra Triumf-scenen, Champs Elysee-scenen, Mont Martre-scenen og ‘Ryttersalen’ som Riddersalen på Sønderborg Slot i dagens anledning er omdøbt til.

Artiklen fortsætter under annoncen

For mange vil det sikkert være et kærkomment gensyn og kalde på mange gode minder, når turskibet Feodora igen ligger til kaj i Sønderborg. Turskibet eller ‘a spritter’ er i anledning af Dansk-Tysk musikskoledag hyret til at sejle i ½ times drift på Alssund. Der vil være masser af musik ombord, og det er gratis at sejle med.

Tidligere musiker i Sønderjyllands Symfoniorkester Flemming Neergaard har til dagen arrangeret den danske, tyske og franske nationalmelodi for et grænseoverskridende orkester. Orkestret er sammensat af elever fra både Tyskland og Danmark. Ud over de almondeligt kendte instrumenter, vil orkestret også have mere utraditionelle instrumenter med. Det er symfoniker og musiklærer Jeppe Rasmussen, som har ombygget flere cykler til instrumenter.

Artiklen fortsætter under annoncen

I MultiKulturhuset får publikum mulighed for selv af skabe musik. Her har elektronmusiker og lydkunstner Simon Reinke Oxholm stillet en interaktiv lyd og kunstinstallation op, som har fået navnet Kvadrofonisk Cykel Symfoni.

I værket arbejdes der med det taktile og en legende tilgang til lyd, hvor der samtidig inviteres til at eksperimentere. Værket udfordrer den gængse måde at rejse på, idet synsoplevelserne er erstattet af et auditivt samspil mellem cykel og cyklist. Tiden mellem A og B er en cyklist lydrejse, hvor hvert tramp i pedalen er en overraskelse. Den kvadrofoniske Cykel Symfoni bliver bragt til live af fem cykler som er forbundet til en computer og fire højtalere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der er fri entré til alle Dansk-Tysk Musikskoledag koncerter i hele byen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk