Det var en hjemmelavet gelérand, der i juni gav syv personer i Sønderborg den alvorlige sygdom botulisme, viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU.
Fødevarebåren botulisme er en sjælden, men meget alvorlig sygdom. Botulisme skyldes bakterien Clostridium botulinum, som under særlige vilkår kan vokse i fødevarer, hvor den danner et toksin, der virker som en stærk nervegift.
I et usædvanligt stort botulismeudbrud blev syv personer i juni 2018 syge efter have spist aftensmad ved en privat fest i Sønderborg.
Personerne udviklede i varierende grad symptomer på botulisme i dagene efter.
Udbruddet var begrænset til de syv personer, der spiste aftensmad sammen, skriver Statens Serum Institut på hjemmesiden.
Eksperter fra Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet har i fællesskab undersøgt mulige fødevarekilder og konkluderet, at en hjemmelavet gelérand var årsag til udbruddet.
Undersøgelserne har dog ikke endeligt kunnet fastslå, hvordan retten var blevet sygdomsfremkaldende.