Madforgiftningen i juni: Det var gelérand der sendte syv på sygehuset

25. juli 2018 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Det var en hjemmelavet gelérand, der i juni gav syv personer i Sønderborg den alvorlige sygdom botulisme, viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU.

Fødevarebåren botulisme er en sjælden, men meget alvorlig sygdom. Botulisme skyldes bakterien Clostridium botulinum, som under særlige vilkår kan vokse i fødevarer, hvor den danner et toksin, der virker som en stærk nervegift.

Artiklen fortsætter under annoncen

I et usædvanligt stort botulismeudbrud blev syv personer i juni 2018 syge efter have spist aftensmad ved en privat fest i Sønderborg.

Personerne udviklede i varierende grad symptomer på botulisme i dagene efter.

Udbruddet var begrænset til de syv personer, der spiste aftensmad sammen, skriver Statens Serum Institut på hjemmesiden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Eksperter fra Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet har i fællesskab undersøgt mulige fødevarekilder og konkluderet, at en hjemmelavet gelérand var årsag til udbruddet.

Undersøgelserne har dog ikke endeligt kunnet fastslå, hvordan retten var blevet sygdomsfremkaldende.

 

19. maj 2024 112, Sydals

Det er højsæson for have- og naturbrande

19. maj 2024 112

  Efter en lang vinter, hvor frosten har drænet planterne for vand, skal der kun en smule sol til at udtørre naturen og skabe brandfare, oplyser Beredskab Sønderborg. Det er især aske og cigaretskod, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der er årsag naturbrande. Og mange benytter det gode vejr i Pinsen til grill […]

Læs mere...