FV19: Læserbrev: Ja, selvfølgelig skal vi have en differentieret pension

15. marts 2019 FV19 Skrevet af: Ole Kæhler

Folketingsmedlem Benny Engelbrecht, Socialdemokratiet, skriver:

I Danmark skal det være sådan, at man kan trække sig værdigt tilbage fra arbejdsmarkedet. Det mener vi i Socialdemokratiet er rimeligt og fair. Derfor har vi foreslået en differentieret pensionsalder.

I 2011 afskaffede de borgerlige praktisk talt efterlønnen og det har medført nogle rigtig ærgerlige konsekvenser for nedslidte. Kære Jørn Thrane, jeg mener også, at det er grotesk, at man skal være på arbejdsmarkedet, til man har passeret 70 år, hvis man er nedslidt. Alle fortjener gode år på pension. Det er netop det, vi lægger op til med vores pensionsudspil.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det bliver dog ikke på bekostning af den eksisterende velfærdsaftalen fra 2006. Velfærdsaftalen er en bred politisk aftale, der sikrer fundamentet under vores fælles velfærdssamfund. Lige så meget som jeg mener, at det er retfærdigt, at nogle kan gå tidligere på pension end andre. Mener jeg også, at det er naturligt, at vi arbejdere længere, når vi nu lever længere og sundere liv. Velfærdsaftalen er med til at sikre, at vi har råd til vores velfærdsydelser. Både fri og lige adgang til uddannelse, sundhedsvæsenet. værdig ældrepleje, folkepension osv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forslaget om at indføre en ret til tidlig pension skal derfor tilgodese, de mennesker, der er kommet i klemme.

Det er rigtig, at vi ikke kommer langt for tre milliarder, hvis vi vil sænke pensionsalderen for alle. Det er ikke det, vi vil. Der er mange, der har lyst og har helbred til at arbejde længere.

Vi vil derimod indføre en ret til tidlig pension for de mest nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet. Ifølge Finansministeriet kan vi sænke pensionsalderen med tre år her og nu for 1 ud af 6 af dem, som stadig er på arbejdsmarkedet lige før pensionsalderen i dag. Derfor vil vores forslag gøre en forskel, for de mest nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet. Det er hverken luft eller valgflæsk. Det er reelt og realistisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi mener, at det skal være muligt at blive visiteret til tidlig folkepension, hvis man ikke opfylder kriterierne for rettigheden, men på anden vis er nedslidt. På den måde sikres det, at mennesker, der er nedslidte, har nedsat arbejdsevne eller fysiske eller psykiske gener også kan modtage tidligere folkepension, selvom man ikke er omfattet af rettigheden.

Vi ønsker at finde en løsning for de mennesker, der er kommet i klemme. Vi ønsker at indføre en målrettet rettighed til dem, der er nedslidte og har været længst tid på arbejdsmarkedet. Det kan snart ikke siges mere simpelt.

Artiklen fortsætter under annoncen