Sønderborg Kommune ansætter altid de bedst kvalificerede

12. oktober 2020 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Flere personer fra Byrådet og fra kommunens personalerække har – uden at ville lægge navn til – spurgt, hvorfor SønderborgNYT ikke ser på, hvordan kommunen ansætter eller forfremmer medarbejdere. Det blev mere end antydet, at har man en tæt relation til ansatte i kommunens ledelse eller til indflydelsesrige personer i Byrådets partier, så er vejen til et kommunalt job ganske let.

“I kommunen er vi forpligtet til at slå ledige stillinger op, når ansættelserne gælder for mere end et år og det betyder, at der er adskillige, der søger de enkelte job”, siger HR-chef Aase Henriksen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når vi har ansættelsessamtaler, så deltager tillidsmanden og medarbejdere fra den enkelte arbejdsplads”, siger hun videre. Altså er der bred enighed om den person, som i sidste ende får tilbudt jobbet.

Ikke alle job annonceres

Det er ikke alle ledige job, der bliver slået op.

“Vi slår ikke ansættelser op, hvis perioden er kort, altså under et år, men når vi finder en person, som vi mener, er egnet til jobbet, så er tillidsmanden altid med til jobsamtalen”, siger Aase Henriksen. Altså kan en afdelingsleder ikke bare ansætte den, som han eller hun synes, det skal være. Flere end én skal sige god for ansættelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun fortæller videre, at der også – uden jobopslag – ansættes folk rundt om i kommunen.

“Det sker, når vi rykker rundt på medarbejdere, som ikke kan blive på det sted, hvor de blev ansat”.

Som eksempel nævner hun, at det kan dreje sig om en skole, hvor der er færre børn end tidligere. Det betyder, at behovet for lærere falder og så finder kommunen en anden skole, hvor de, der pludselig er tilovers, kan arbejde videre.

“Det gør vi, fordi vi er forpligtet til det”, siger Aase Henriksen, der gerne vil holde på gode medarbejdere.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Selvfølgelig er der ind i mellem også nogle, der ikke du’r og de skal ud”.

Forfremmelser

Der er medarbejdere og byrødder, som undrer sig over nogle af de forfremmelser, der sker i kommunens forvaltninger.

“Som eksempel vil jeg bruge et par sygeplejersker, der er nået pænt langt i deres karrierer i kommunen. Her vil jeg først sige, at eksempelvis sygeplejerskeuddannelsen favner bredt – og de to, som jeg tænker på, har suppleret deres uddannelse med en master i offentlig forvaltning”, siger Aase Henriksen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Uddannelse er godt, men det er også både godt og vigtigt at have personlige kvalifikationer”.

Når der skal findes en medarbejder til en ledende stilling, så bliver jobbet slået op – og interne ansøgere søger på lige fod med alle andre.

“Og vi vælger altid den kandidat, som vi mener, vil være bedst til jobbet”, siger Aase Henriksen og tilføjer, at rigtigt mange af de ledende medarbejdere har et virkeligt godt cv.

Og selvom det kan virke pudsigt, så kan en person fra handelslivet eller en industrivirksomhed sagtens være den bedste blandt ansøgerne til at lede en hel afdeling under eksempelvis Teknik- og Miljøforvaltningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jobcenter

Hvis du besøger Jobcenter vil du opleve medarbejdere med vidt forskellige uddannelser og også nogle, der ikke har en uddannelse.

“Der er ingen krav om en bestemt uddannelse for at blive ansat i Jobcenter. Her er det de personlige kvalifikationer, der tæller”, siger Aase Henriksen.

Tætte relationer

Adskillige ansatte i mellemleder- og lederstillinger i kommunen har tætte relationer til medlemmer af Byrådet og personer i kommunens øverste ledelseslag. For udenforstående virker det påfaldende, fordi det er nærliggende at tro, det åbner flere døre at have relationer end at have kvalifikationer.

“Jeg vil gerne have lov til at sige, at det ikke skal være en ulempe at kende nogen”, siger Aase Henriksen bestemt.

Og lige så sikkert siger hun, at kommunens ledelse kan stå på mål for hver eneste af dem, der er ansat i et leder- eller mellemlederjob – og ivigt også for alle 6000 andre ansatte i kommunen.

“Vi ansætter altid den bedst egnede ansøger”.