Udstilling markerer Slesvigsk Partis 100 år

5. december 2020 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

I forbindelse med Slesvigsk Partis 100 år er der en udstilling med valgplakater på Deutsches Museum i Sønderborg.

I spidsen for udstillingens koncept og fortælling står lederen af Deutsches Museum, Hauke Grella. Udstillingen kommer for en stor dels vedkommende til at bestå af Slesvigsk Partis valgplakater gennem tiden.

”Hvor det før var det politiske budskab, der blev formidlet på valgplakaterne, har det i nyere tid været kandidaterne, der blev plakaternes centrale element”, forklarer Hauke Grella i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der bliver ikke lagt skjul på mindretallets og dermed Slesvigsk Partis nationalsocialistiske holdninger før og under Anden Verdenskrig.

Slesvigsk Parti blev grundlagt den 15. august 1920 som ”Schleswigscher Wählerverein” og skiftede i 1945 navn til Schleswigsche Partei – Slesvigsk Parti.

”Vi glæder os over, at vi  har mulighed for at markere partiets fødselsdag og 100-årige partihistorie med en særudstilling på Deutsches Museum i Sønderborg”, siger Carsten Leth Schmidt, formand for SP, og fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Som det tyske mindretals parti og eneste regionale parti er Slesvigsk Parti knyttet til Sønderjyllands og det dansk-tyske grænselands historie og udvikling”.

”Alle aspekter i Slesvigsk partis historie indgår i udstillingen, fra partiets krav om grænserevision over mindretallets loyalitetserklæring overfor den danske stat og frem til i dag, hvor Slesvigsk Parti har en stærkt profil som regionalt parti”, fortæller Hauke Grella.

Udstillingen vises frem til foråret 2021.

Slesvigsk Parti er sikret mindst én plads i Byrådet

Artiklen fortsætter under annoncen

Det tyske mindretals særlige, historisk betingede, status gør, at der er særlige hensyn at tage til mindretallets mulighed for at opnå repræsentation i kommunalbestyrelsen i visse sønderjyske kommuner. Derfor fandt man det vigtigt at sikre muligheden for en fortsat lokalpolitisk inddragelse af mindretallet. Reglerne skal derfor sikre, at der tages særlige hensyn til det tyske mindretal i visse sønderjyske kommuner, oplyser Social- og Indenrigsministeriet til SønderborgNYT.

Reglerne

Artiklen fortsætter under annoncen

Økonomi- og indenrigsministeren kan med henblik på at fremme det tyske mindretal i Sønderjyllands repræsentation fastsætte regler om, hvilket antal medlemmer der mindst skal vælges til en kommunalbestyrelse.

Økonomi- og Indenrigsministeren kan endvidere fastsætte regler om det tyske mindretal i Sønderjyllands valg af en tilforordnet til kommunalbestyrelsen og til et af den tilforordnede valgt stående udvalg. Den tilforordnede har ikke stemmeret. Den tilforordnede har i øvrigt de rettigheder, der i lovgivningen er knyttet til medlemskab af kommunalbestyrelsen henholdsvis udvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Social- og Indenrigsministeriet kan supplerende oplyse, at ansvaret for sager vedrørende mindretal i danske grænseområder generelt, herunder Kontaktudvalget for Det Tyske Mindretal i Sønderjylland, varetages af Kulturministeriet.”

 

 

 

30. april 2024 112, Sønderborg

Motorcyklist kvæstet

30. april 2024 112

Mandag var der en bilst, der ville svinge ind på en parkeringsplads ved Nørre Havnegade i Sønderborg. “Bilisten overser en motorcyklist, der kom kørende i modsat retning, så da bilen drejede til venstre blev den ramt af mortorcyklen”, siger Jeppe Ansager fra det lokale politiet. “Motorcyklisten blev kvæstet ved uheldet og er indlagt på sygehuset”.

Læs mere...