Regionen og sønderjyske kommuner er imod placering af højradioaktivt atomaffald i Slesvig-Holsten

15. december 2020 Politik Skrevet af: Redaktion

Region Syddanmark samt Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder kommuner følger situationen vedrørende placering af det højradioaktive affald, som deponeres fra de tyske kernekraftværker, som i disse år er under afvikling.

Region Syddanmark er afsender af brevet, som tirsdag er sendt til de tyske myndigheder.

“Region Syddanmark sender med dette brev et stærkt signal til de tyske myndigheder om, at vi tager afstand fra placeringen af det radioaktive affald tæt på den danske grænse. Jeg er glad for, at de fire sønderjyske borgmestre har valgt at bakke op om initiativet”, siger formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lose i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

De tyske myndigheder har i en rapport nævnt Slesvig-Holsten som en mulig placering af et slutdeponi i 2031. Beslutningen for deponiets placering er endnu ikke truffet, hvorfor regionen og de fire sønderjyske kommuner ønsker at aflevere budskabet om, at man i fællesskab tager afstand fra Slesvig-Holsten som placering.

Selvom Haderslev og Sønderborg kommuner ikke har landegrænser til Tyskland, så er der stadig bekymring for et eventuelt atomaffaldsdeponi så tæt på grænsen til Danmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Som en kommune tæt på grænsen, så følger vi altid med i, hvad der rører sig på den tyske side af grænsen. Denne overvejelse om Slesvig-Holsten som deponi har skabt bekymring både blandt borgere og virksomheder i grænseregionen. I denne sag er det vigtigt for os at markere, at vi følger med i situationen, og at vi sætter pris på fortsat at blive orienteret om forløbet, siger H.P. Geil, der er borgmester i Haderslev Kommune og bakkes op af Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det fælles brev er sendt til Bundesgesellschaft für Endlagerung.