A. P. Hansen og Søren “Lyd” Knudsen på scenen i Alsions koncertsal

7. oktober 2017 Kultur

Lørdag eftermiddag havde enhver chancen for at se de mange steder i Alsion, hvor publikum og gæster ellers aldrig kommer. Men inden der var frit løb i alle retninger, så fortalte tidligere borgmester A. P. Hansen og Alsions lydekspert, Søren Knudsen lidt om Koncertsalen.

“Vi bruger ikke mikroner i dag og det er fordi i skal opleve, hvor fantastisk lyden er herinde”, siger A. P. Hansen fra scenekanten.

“Og så er det ligesom i sognerådet, hvor en rejser sig sørger, om alle kan se og høre ham. Så er der en, der siger ja og tilføjer, han gerne vil bytte med en, der ikke kan se”, siger A. P. Hansen. I Koncertsalen tilbød ingen at bytte plads. Man ser glimrende fra alle pladser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alsion er bygget med det formål, at lyden skal være den bedst mulige.

“Og det er lykkedes, så Koncertsalen er blandt de tre allerbedste i Europa”, siger Søren Knudsen og fortæller videre, at det blandt andet skyldes, at loftet svæver, altså at det hænger i nogle stålstænger og så er væggene bygget op over nogle pyramider.

“Når i kigger på vægbeklædninger, så ser i nogle finérplader, der hænger lidt rodet. Men placeringeringen af hver eneste er nøje målt ud, så lydene refleksteres og når ikke alene til hvert eneste sæde i salen, men også til samtlige musikere på scenen”, siger Søren Knudsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lyden i en tom koncertsal er fantastisk.

“Og det er den også, selvom der sidder 800 mennesker herinde og den er så god, at den gør symfoniorkestrets lyd bedre end den er virkeligheden”, siger Søren Knudsen.

Forklaringen er, at spillede Sønderjyllands Symfoniorkster på en mark, så ville man ikke få alt med, når man lyttede.

Et styk Alsion – 600 millioner kroner

Hvis man sidder på det rigtige sted med de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt, så kan ting lade sig gøre.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det siger A. P. Hansen og fortæller, han en gang havde et deltidsjob på Rådhuset i Sønderborg og arbejdede for at Sønderborg, som havde godt 30.000 indbyggere, kunne få et nyt universitet.

A. P. Hansen fortæller om den fantastiske koncertsal.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi havde 40 millioner kroner fra kommunen, 40 millioner fra amtet og også 40 fra SDU”, siger A. P. Hansen og tilføjer, at andre stod klar med endnu flere penge.

På et tidspunkt hører han, at symfoniorkesteret gerne ville have en rigtig koncertsal, så de ikke skulle blive i Frihedshallen.

“Så jeg begyndte at spørge folk, hvad vi mangler. Nogle sagde en svømmehal, men vi havde jo to. Andre foreslog en håndboldhal, men dem havde vi fire af, så det var også bare mere af det samme”, siger A. P. Hansen og fik stille og roligt nogle mennesker til at se det fantastiske i en koncertsal, der skulle have den bedst mulige lyd.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tegningerne til Alsion blev splittet i stykker og Koncertsalen blev sat ind i midten.

Lyd gør Koncertsalen eftertragtet

“Jeg har hørt flere musikere og sangere fortælle, hvor fantastisk lyden er og det er da ret flot, at en by som Sønderborg har en af de tre allerbedste koncertsale i Europa. Det er en herlig oplevelse for dem, der har en fin høresans og vi andre tunghøre tager jo ikke skade af det”.

Han fortæller, at symfoniorkestret er så glade for Koncertsalen, fordi den har fået rigtigt mange til trofast at komme og opleve deres koncerter, at de har gjort ham til æresmedlem.

“Betingelsen for at være æresmedlem er, at jeg holder mig fra at spille og det gør jeg så. Faktisk overvejer jeg, at et par stykker af musikerne skal have lov til at spille til min begravelse. Det vil da være smukt”, siger A. P. Hansen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2023 112, Sønderborg

Mindre brand i en kompostbunke

24. september 2023 112

Søndag – kort efter middag – kørte Ullerup Frivillige Brandværn til en mindre brand på Gl. Landevej i Vester Sottrup. “Her var der en, som havde smidt noget aske fra pillefyret ud i kompostbunken og så gik der ild i den”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Beredskab Sønderborg til SønderborgNYT. “Det er meget vigtigt, at […]

Læs mere...