Advarsler: Bliv ved med at send breve om folkepension

21. marts 2017 REGIONALT
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 94)

 

Lovforslaget om at droppe varslingen af folkepension skal tirsdag førstebehandles i Folketinget. Men ideen møder kritik fra flere instanser.

Hver tredje dansker mellem 51 og 60 år aner ikke, hvornår de kan få folkepension. Alligevel vil regeringen nu afskaffe de breve, der fortæller ældre, at de snart kan søge folkepension.

Det er Rådet For Socialt Udsatte, der peger på undersøgelsen af danskernes uvidenhed om folkepensionsalder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den er gennemført af arbejdsløshedskassernes fællesskab, Danske A-kasser.

Rådet For Socialt Udsatte fraråder, at man ophører med at udsende meddelelser til ældre, når der hersker så stor usikkerhed om folkepensionsalderen. Det skriver formand og tidligere minister Jann Sjursen i en kommentar til forslaget.

Pensionsalderen stiger

Flere af kritikerne peger på, at folkepensionsalderen i de kommende år rykker stepvis opad. Det begynder om lidt over halvandet år.

I januar 2019 øges folkepensionsalderen fra 65 til 65 1/2 år. Et halvt år senere stiger den igen til 66 år.

Sådan fortsætter det i de efterfølgende år. Derfor mener kritikerne, at der faktisk tværtimod kan være særlig grund til at orientere fremtidens ældre om, at nu kan de få folkepension.

Mange tror, at folkepensionen kommer automatisk, men det gør den ikke. Den skal søges. Allerede i dag er der ældre, som bliver overraskede over, at pengene ikke kommer af sig selv.

Det fortæller Udbetaling Danmark, der administrerer folkepensionen. De forventer flere klagesager fra ældre, der kommer for sent med deres ansøgning.

“Antallet af klager forventes at være omkring 600 det første år”, skriver Udbetaling Danmark. Det sker i en kommentar til forslaget om at droppe brevene.

Nogle ældre har svært ved at søge information

Både Kommunernes Landsforening og Foreningen af kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer er skeptiske. Kommunerne advarer om, at når borgerne ikke får besked om deres rettigheder, så kan der være ”svage” ældre, som kommer i klemme.

Socialcheferne frygter, at nogle borgere vil miste indtægt, når de ikke får besked om muligheden for folkepension. De peger også på, at der blandt de ældre er borgere, som digitaliseringen ikke er nået til.

“I det mindste bør der sendes brev til de ældre, der er undtaget fra digital post. De har de dårligste muligheder for at søge information ad andre kanaler”, skriver socialchefernes landsformand, Helle Linnet fra Vordingborg Kommune.

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 95)

 

 

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 96)
Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk