Æbledronningen sætter nyt liv i Æblesejladsen

23. september 2015 Kultur

Når Æblefestivallen i Gråsten sættes i gang, så får Flensborg Fjords Kunst og Kulturforening sat et flot fingeraftryk på arrangementet, der begynder med, at man fra klokken 11 fredag den 16. oktober kan gå på opdagelse på havnen i Gråsten, hvor en masse skibe, motorbåde og ombyggede kuttere lægger til kaj.

Her viser Karin Baum en af fortidens Æblesejlads-plakater.

Her viser Karin Baum en af fortidens Æblesejlads-plakater.

Artiklen fortsætter under annoncen

I de gode gamle dage blev der hentet æbler i Gråsten og de blev sejlet til Glückburg og det er den sejlads, der endnu en gang kommer til live. Ordene endnu en gang betyder, det ikke er den første genoplivning.

“Jeg var med til at begynde sejladserne tilbage i 1999, hvor Gråstenæblet blev kåret som Årets Æble i Tyskland”, siger Æbledronningen Karing Baum til SønderborgNYT. Efter ti års sejlads blev hun på land.

Sidste år havde Gråsten debut med en Æblefestival og i år er endnu flere gået med ind i festivallen og Karin Baum har derfor regnet ud, at det er alletiders vindue for Flensborg Fjords Kunst og Kulturforening at være med. Samtidig er det alletiders for festivallen, at sejladsen genoptages, så der igen kommer fokus på Gråsten fra kunst- og kulturinteresserede syd for grænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og vi er med i den festlige sejlads, hvor der fragtes kunst til Flensborg”, siger Karin Baum. Kunstnerne, der udstiller i forbindelse med sejladsen er blandt andre Birthe Anna fra Nordborg, Birthe Cornelius fra Rinkenæs og tyske Norbert Rath.

Kunst og kultur knytter bånd

Flensborg Fjords Kunst og Kulturforening arbejder på begge sider af grænsen og det er til glæde og gavn for deltagerne i udstillinger og arrangementer.

Æblebåd med sejl.

Æblebåd med sejl.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er rigtigt dejligt at besøge udstillinger og kunstnere på de anden side af grænsen. Lære hinanden at kende og prøve at lære hinandens sprog”, siger Karin Baum til SønderborgNYT. Så dér, hvor der tidligere blev fragtet æbler og hentet penge hjem, så fragtes der i dag kunst og kultur – og der hentes oplevelser og større forståelse med tilbage.

Flensborg Fjords Kunst og Kulturforening har hvert år tre åbne udstillinger og står også bag censurerede udstillinger.

“Når vi laver censurerede udstillinger, så har vi kunstkendere udefra til at vælge de værker ud, som publikum skal opleve”, siger Karin Baum. Hun tilføjer, at foreningen også har udstillet på søfartsmuseerne i Aabenraa og i Flensborg. Det var en med temaudstilling, der hed Mari Intim.

Artiklen fortsætter under annoncen

Flensborg Fjords Kunst og Kulturforening er kendt i det meste af Skandinavien og der er flere, der gerne vil være med i foreningen.

Karin Baum viser plakaten fra en af rigtigt mange udstillinger.

Karin Baum viser plakaten fra en af rigtigt mange udstillinger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Karin Baum drømmer om, at kunstnere på begge sider af grænsen begynder at tænke på Slesvig som et samlet område og dermed får høstet de fordele der er af et kulturelt samarbejde. Og muligheder for samarbejde opstår, når mennesker mødes for at blive klogere på hinanden.

Ligesom æbler, så kan mennesker også vokse og gro, når bare de rigtige betingelser er tilstede.

Læs mere om Flensborg Fjords Kunst og Kulturforening HER

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk