Der bliver rigtigt meget at opleve for børn og unge under Gråsten Æblefestival. Det garanterer Birgitte Norman
Houe, som er en af mange, der er med til at bygge videre på det fundament, der er lagt på sidste års Æblefestival.
“Skolerne i Gråsten-området er kommet med. Det er de gennem et samarbejde med Krusmølle, der kaldes Æbler ud af ørerne”, siger Birgitte Norman Houe til SønderborgNYT. Der skal arbejdes med molykulær gastronomi og smagsoplevelser.
“Og på Torvet i Gråsten kan børn og unge deltage i Kahout på deres iphone. Der kommer spørgsmmål og udfordringer på storskærm og så skal der svarer ved at bruge iphone”, siger Birgitte Norman Houe. Målet er at børnene klarer udfordringerne og oplever en stolthed, som de kan tage med sig videre. Et plus mere er, at børnene i dagene op til festivallen, forbereder det, som de skal have med ind på Torvet. Og Birgitte Norman Houe er sikker på, at de fortæller om det hjemme hos forældrene.
Sidder på pengekassen
Gråstens tidligere borgmester, Bendt Olsen, sidder på pengekassen og så er han med til at samle de løse tråde, der helt uundgåeligt kommer, når mange mennesker arbejder sammen om et større arrangement. Når det handler om gråsten Æblefestival, så repræsenterer bendt Olesen Gråsten Forum.
“Gråsten Forum var med til at sætte sidste års Æblefestival i gang og vi stod bag Plant et træ, hvor der blev sat omkring 600 æbletræer i jorden”, siger Bendt Olsen til SønderborgNYT.
Den tidligere borgmester har også været med til at koble en kreativ person og en smed sammen.
“Det er der kommet en skulptur ud af – og den afsløres den 10. oktober i Alnor Strandpark”, siger Bendt Olsesen.
Håndværkernes mand
Kaj Henry Nielsen er fra Gråsten Håndværkerforening og dermed også en del af Gråsten Forum.
“Sidste år fik vi 125.000 kroner fra Sønderborg Kommune og dem blev der plantet Gråsten Æbletræer for. I år planter vi endnu flere”, siger Kaj Henry Nielsen til SønderborgNYT. Han lader til at have sit fokus på og omkring festivallens hovedrolle-indehaver: Gråstenæblet.
“På Torvet kan man få presset sine medbragte æbler og gå derfra med æblemost”, siger Kaj Henry Nielsen. Og når nu emnet alligevel er æbler.
“Hele Gråsten bliver selvfølgelig pyntet med æbler og de kommer fra Hestehavegaard. På sigt er det tanken, at æblerne skal plukkes fra alle de træer, som vi sat i jorden. Det kan vi gøre, fordi tanken med at plante aldrig har været at lave en gartnervirksomhed”, siger han.
I Gråstens gader kommer der altså til at hænge æbler højt oppe over hovedet på trafikanterne.
“Og vi er så heldige, at de frivillige brandmænd at tilbudt os at hænge dem op”, siger Kaj Henry Nielsen.
Supergod designer
Lisbeth Gram har været involveret i mange aktiviteter i Gråsten-området. Blandt andet det grænseoverskridende kunstprojekt Kunstkilometer, som blev holdt i 2008 og som fik andre kultur- og kunstfestivaler i Gråsten som efterfølgere.
Siden har Lisbeth – sammen med andre aktive borgere – været med til at udvikle ideen om Gråsten Æblefestival, der blev holdt første gang i 2014.
“Æblefestivalen har nogle af de samme elementer som Kunstkilometer, hvor kunsten bliver gjort synlig på gader og i butikkerne og gennem events”, siger Lisbeth, som dog ikke selv er udøvende som kunstner ved æblefestivalen – bortset altså fra plakaten.
Plakaten vil i øvrigt blive solgt under æblefestivalen gennem Vibe Voetmann, som er kommunens tovholder i projektet.
Prisen for en plakat i A3-størrelse er 50 kr., og pengene vil gå ind i finansieringen af næste års æblefestival.
Gråsten-virksomheden Toptryk donerer tryk af plakat og program til Gråsten Æblefestival
Se hele det omfattende program HER