Æblefestivallen vil satse på sunde lokale fødevarer

24. oktober 2015 Gråsten

Årets Gråsten Æblefestival var den anden af slagsen. Den er vokset, og den skal fortsat udvikle sig. Og der er brug for endnu flere kræfter og stadig støtte udefra.

Fleming Voetmann og Benny Engelrecht byder Æbledronningen på lokal Grstenæble-aperitif ved næste Æblefestival.

Fleming Voetmann og Benny Engelrecht byder Æbledronningen på lokal Grstenæble-aperitif ved næste Æblefestival.

Artiklen fortsætter under annoncen

I alle tre dage med aktiviteter på Torvet under årets Gråsten Æblefestival var der en pæn tilstrømning af gæster til det store telt. Der var flere gæster end i festivalens første år i 2014. På havnen ved æblesejladsen fredag kunne der godt have været flere, men området var velegnet. Måske skal aktiviteterne koncentreres ét sted og samles på færre dage, så festivalen bliver mere markant.

Sådan funderer Bendt Olsen fra festivalens styregruppe og Vibe Voetmann, der er kommunens tovholder på festivalen, efter årets æblefest er afsluttet, og der har været holdt et evalueringsmøde med de frivillige og aktivitetsgrupperne, skriver styregruppen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Overordnet er det indtrykket, at festivalen er gået rigtigt godt, og at der er sket en udvikling i aktiviteterne i forhold til første år. Desuden har festivalen givet masser af omtale i medierne.

“Vi har også været meget tilfredse med forløbet på skolerne sammen med Krusmølle. Det er vigtigt at børnene oplever, hvordan æbler og sunde fødevarer har betydning”, siger Bendt Olesen.

Mange sponsorer

Ved Æblefestivallen sidste år blev der plantet ca. 650 gråstenæbletræer i området med tilskud fra en byforskønnelsesspulje, der også gav tilskud til skulpturen af Fredsegen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Æblefestivallens Lanterneoptog startede indenfor på Gråsten lejecenter.

Æblefestivallens Lanterneoptog startede indenfor på Gråsten lejecenter.

Ved dette års æblefestival kunne skoleprojektet gennemføres via en donation fra I.P. Nielsens Fond på 70.000 kr. ligesom Uwe Wolffs Fond kom med 40.000 kr. til koncerten med irske Tupelo i festteltet, og med penge fra Oldtimerprisen til Kulturlandsbyen6300 kunne der plantes et mindre antal æbletræer. Sydbank og Sydbank Fonden har ydet bidrag, Hotel Benniksgaard har stillet overnatning til rådighed for musikere, Toptryk har doneret trykning af plakater og programmer, og en række andre sponsorer har muliggjort, at festivalen fik det omfang, som den fik.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi må erkende, at hvis vi skal opretholde æblefestivalen som vi nu kender den, og vi skal udvikle den yderligere på et højt niveau, så er vi nødt til at have støtte udefra”, siger Bendt Olesen.

Alle kan komme med

Foruden det fortsatte arbejde med at søge fonde vil styregruppen se på, hvordan festivalen i sig selv kan genere flere indtægter, som kan være med til at dække udgifterne.

Masser af gæster besøgte Æblefestivallen på Gråsten Torv.

Masser af gæster besøgte Æblefestivallen på Gråsten Torv.

Artiklen fortsætter under annoncen

En opgave for styregruppen er også at udvikle en mere systematisk måde at involvere frivillige og andre aktører på. Alle i området skal vide, at de kan spille en rolle og byde ind med aktiviteter eller arbejdskraft. Og det skal være nemt at finde ud af, hvornår og hvordan man kan træde til, ligesom styregruppen gerne hjælper med at udvikle ideer.

“Mange borgere lægger allerede masser af frivillige timer i arrangementet, men vi har brug for at involvere endnu flere, især til selve afviklingen. Nogle kommer af sig selv og siger: Vi vil også være med. Det samme gør nogle butikker, og det er dejligt”, siger Bendt Olesen, der også nævner, at det står højt på dagsordenen, hvordan frivillige tydeligere kan blive påskønnet, måske i form af et socialt arrangement.

Fødevarer mere i fokus

I de kommende uger vil æbler få lov at være æbler i Gråsten. Men tidligt i det nye år vil styregruppen igen røre på sig og indkalde interesserede til planlægningen af Gråsten Æblefestival 2016.

Festteltet på Gråsten Havn.

Festteltet på Gråsten Havn.

Det er tanken, at lokale fødevarer og egnsspecialiteter skal endnu mere i fokus og også økologiske fødevarer, som Sønderjylland har et stort antal producenter af.

Det ligger desuden i kortene, at projektet Den Kongelige Køkkenhave i Gråsten kommer til at spille en central rolle i æblefestivalen. I år var der stor interesse for udstillingen om projektet på Torvet under festivalen, og der kan med tiden blive aktiviteter med køkkenhaven. Måske allerede i 2016.

Har du forslag til Gråsten Æblefestival, eller vil du gerne deltage med aktiviteter eller som frivillig, så kontakt:

Bendt Olesen, Gråsten Forum, slotsbakken3@gmail.com, tlf. 74 65 24 64

Vibe Voetmann, Sønderborg Kommune, vivi@sonderborg.dk, tlf. 26 12 18 32

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk