Aftentur til genforeningsstenene i den tidligere Gråsten kommune

24. august 2021 Kultur
Genforeningsstenen i Adsbøl. Foto udlånt af Historisk Forening for Graasten By og Egn
Genforeningsstenen i Adsbøl. Foto udlånt af Historisk Forening for Graasten By og Egn

Onsdag den 15. septemer har man mulighed for at høre historierne om de monumenter, der i anledning af Genforeningen i 1920 blev rejst i den tidligere Gråsten Kommune, omfattende Rinkenæs, Kværs, Adsbøl og Gråsten, skriver Historisk Forening for Graasten By og Egn.

Man kører i egne biler – samkørsel kan arrangeres – og rundturen starter kl. 18.30 ved genforeningsstenen i Rinkenæs, som står på Vårhøj 3. Her vil Frede Ihle fortælle om stenen og historien bag. Turen går videre til Kværs, hvor Gerd Conradsen står klar kl. 19 på Avntoftvej 10. Derefter køres til Adsbøl, Sønderborg Landevej 69, hvor Dorthe Sørensen kl. 19.30 fortæller om denne sten. Til sidst mødes vi på Slotsbakken 18 i Gråsten kl. 20. Her fortæller Mogens Jacobsen om historien bag. Alle deltagere får en folder om stenenes historie udleveret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efter al denne kørsel mødes de, der er interesserede i at høre mere, i Arkivet, Nygade 14. Her fortæller bibliotekar Claus Jacobsen kl. 20.30 i et kort foredrag om Genforeningsstenenes historie i Danmark. Aldrig før – eller siden – har så mange helt almindelige mennesker engageret sig i at rejse et minde for en begivenhed. I alt er der rejst omkring 600 sten i hele landet i perioden fra 1920 og fremover. Disse sten blev i 2020 fredet.

Arkivmedarbejderne har derudover sammensat en billedserie om emnet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Foreningen trakterer med kaffe og boller til de fremmødte, og af samme grund beder vi om tilmelding til kaffen i arkivet. Det sker til Birgitte Hell, tlf. 20 82 59 24, mail: birgitte.hell@gmail.com, senest d. 10. september. Hun har også lovet at koordinere samkørslen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
17. september 2021 KV21, Nordborg, Debat

KV21 – Debatindlæg: Rettidig omhu og sund fornuft – uden ideologi

17. september 2021 KV21

Byrådskandidat Søren Østergaard, Fælleslisten, skriver: Den ideologiske debat mellem byrådskandidaterne Ellen Trane Nørby fra Venstre og Jørgen Jørgensen fra SF om frit valg eller ej, kører for fuldt tryk i de højere luftlag. I Fælleslisten er vi mere optaget af at finde jordnære løsninger for borgerne. Løsninger der giver mening for borgerne og bygger på […]

Læs mere...