Ahmad Joumaa og to af hans brødre stortrives i Sønderborg

10. juni 2020 Samfund

Ahmad Joumaa, der har sine rødder i Libanon, har det rigtigt godt i Sønderborg, hvor han blandt andet har arbejdet på biblioteket.

“Og det seneste job, som jeg havde, var på biblioteket i Tønder, hvor jeg lavede projekter for asylansøgere og et projekt, som jeg kaldte for unge kulturbærere. Det handlede om at lære unge flygtninge og indvandrere, hvad det danske demokrati er”, siger Ahmad Joumaa til SønderborgNYT.

De to projektet blev bemærket i hele landet og Ahmad Joumaa fik Kulturministeriets pris for sit projekt med asylansøgere og for projektet for de unge, fik han en pris af biblioteksforeningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den første tid, hans familie var i Danmark, boede de i Blans. De kom til landet i 1990.

“Vores far sagde, at vi skulle sørge for at komme ud blandt danskere og vi skulle uddanne os, så vi kunne tjene vores egne penge”, siger prismodtageren og tilføjer, at det er vigtigt for flygtninge at tjene deres egne penge.

“Det er godt for flygtninge, ja for alle, at klare sig selv. Det giver selvværd og selvtillid”.

Hans ene bror, Mo Joumaa, åbnede forleden sit eget spisehus på hjørnet af Kærvej og Ringgade.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Han byder på retter fra Mellemøsten og også pizzaer. Og både på menukortet og i Mojo’s Spisehus mødes mange nationaliteter. Der er lokale råvarer. økologi og mange af de ting, der bruges i spisehuset, er genbrug.

En anden bror bliver i løbet af et par uger færdig med en uddannelse i marketing.

“Faktisk læste han til civilingeniør, men sprang fra efter tre år og gik i gang med marketingsuddannelsen”, siger Ahmad Joumaa til SønderborgNYT. Endnu en bror er journalistuddannet og er rejst fra Danmark til Qatar, hvor han arbejder med journalistik.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efterspurgt foredragsholder

Ahmad Jouma har lige været til jobsamtale og håber selvfølgelig, han får det job, han har søgt.

“Jeg har arbejdet med mange projekter og har virkeligt udviklet mig undervejs”, siger Ahmad Joumaa, som også er i gang med at skrive en bog, hvor målet er at bygge bro mellem danskere og minoriteter. Og det med brobygning har han arbejdet med i ti år.

“Jeg rejser rundt Skandinavien, hvor en masse biblioteker har bedt mig om at tale om integration og nu har flere museer også spurgt mig. Både biblioteker og museer vil jo gerne have at flygtninge og indvandrere også kigger indenfor”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alt gik i stå

Da Corona-krisen kom, blev Ahmad Joumaas foredragsrejser sat på pause.

“Og her under krisen er jeg blevet bekræftet i, at Sønderborg er det helt rigtige sted for mig at være. Flere har rådet mig til at flytte til København, hvor jobmulighederne er meget større. Men jeg har boet i London nogle år og skal ikke være i en storby”.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk

RESERVER PLADS NU PÅ TLF. 30 89 15 49