Aktiv dødshjælp: Ellen Trane vil have en debat

12. marts 2015 REGIONALT

Alvorligt syge danskere, der ligger på deres yderste, skal have ret til aktiv dødshjælp.

Sådan lyder udmeldingen fra Venstres Ellen Trane Nørby, der vil åbne for muligheden for lægeassisteret dødshjælp i Danmark, skriver Kristeligt Dagblad.

dk/wp-content/uploads/2015/01/IMG_7842-285×300.jpg” alt=”Ellen Trane Nørby.” width=”285″ height=”300″ /> Ellen Trane Nørby.

Ellen Trane Nørbys udmelding kommer på baggrund af den seneste debat om blandt andet et fransk lovforslag, der skal gøre det muligt at lægge døende patienter i en permanent bedøvelse.

”Det giver anledning til en lignende debat herhjemme. Det er mit klare indtryk, at alt for mange syge og gamle borgere lider alt for længe og helt unødigt”, siger Ellen Trane Nørby.

Ifølge Venstre-politikeren er det mennesker, der befinder sig i et smertehelvede, hvis familie ikke længere kan genkende dem. Og som ikke længere kan genkende sig selv.

”Jeg er klar til at åbne en debat om, hvordan vi kan hjælpe dem til at komme herfra på en fredfyldt og værdig måde. Også selv om det betyder, at vi giver dem en sprøjte med medicin, der væsentligt fremskynder døden”, siger hun.

Hvor er grænsen?

Hvor syg en patient skal være for at få ret til at afkorte sit liv, har Ellen Trane Nørby ingen konkrete bud på.

Det er netop detaljer som disse, en debat skal være med til at afklare. Venstre-politikeren har dog ingen ambitioner om at kopiere modellerne fra Holland og Schweiz.

Hun udfordrer samtidig anbefalingerne fra Det Etiske Råd, hvor et stort flertal konsekvent har anbefalet, at der ikke indføres nogen form for aktiv dødshjælp herhjemme.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk