Anmeldelse af filmen I krig og kærlighed

29. oktober 2018 Kultur

Allan Breckling anmelder filmen I krig og kærlighed:

Mandag var Allan Breckling og andre inviterede i Kinorama og se filmen “I krig og kærlighed” – og her er hans anmeldelse:

Det første man bør vide, når man går ind og ser den nye danske storfilm ” I krig og kærlighed” er, at sønderjyderne var besat af preusserne og al danskhed skulle elimineres – sproget bl.a – lærerne skulle undervise børnene på tysk – præsterne prædike på tysk. Og der måtte ikke synges danske salmer eller holdes flagdage.

Artiklen fortsætter under annoncen

Filmen handler om danske Esben, der tvinges i krig under 1. verdenskrig og vender hjem til det besatte Danmark som krigshelt fra Frankrig.

Og så starter balladen.

Der er ikke plads til at gå i detaljer, men det er en stærk visuel film – der for tit går i tomgang – rent ud sagt er den ret kedelig ind imellem. Det er det man kalder slow movie, som man især kender fra fransk film i ’60erne.

Rosalind Mynster er et fund som Esbens stålsatte og sårbare hustru og Sebastian Jessen er også et fund til rollen som Esben. Det er stor skuespilkunst de yder begge to, et fremragende samspil- Bravo!

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er en fryd for øjet at se det gamle dampskib Alexandre entre ved Sønderborg Slot og godt fanget er også resten af Als.  I denne film som man kunne fristes til at kalde “En alsisk tragedie” på baggrund af Karsten Skovs roman KNACKER – der er bare ikke meget Karsten Skov over denne film.

Er den dårlig – absolut ikke –  men ret ubehjælpsom og kunstig i dialogerne. Det er film om kærlighed – og den overvinder som sagt alt – også her  – med  en  pinlig  og urealistisk slutning. Tyvstjålet fra  Bergman og Bogart i den verdensberømte film CASABLANCA af Michael Curtiz.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvem husker ikke slutningen på denne fremragende film om starten på et nyt venskab.

Det bliver der ikke her. Men derimod en trist og sørgelig afslutning.  Personligt tror jeg overhovedet ikke på den afslutning.- men se filmen og bedøm det selv.

Det er en ægte film for 50 plusser – der bør tage børnebørnene med og få givet dem lidt historie med i bagagen.  Baseret på virkelige hændelser er et et stort ord at tage i munden. Der er enkelte situationer, der nok har rod i den tids virkelighed. Men så er det også sagt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men nyd nu filmen kære alsingere og sønderjyder – for der er jo det vi er –  hverken tyske eller danske – men sønderjyder.

Honnør og 7 skudsalver…..vi giver ikke stjerner her, skriver Allan Breckling.

Læs også, hvad Erik Brøndal mener om I krig og Kærlighed

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
3. februar 2023 Erhverv, Sønderborg

Helge Thiesen stopper efter flere end 30 år som havneassistent

3. februar 2023 Erhverv

Fredag bliver en arbejdsdag, som havneassistent Helge Thiesen altid vil huske. Det er nemlig den sidste af rigtig mange dage, hvor han troligt er mødt op ved havnen i Sønderborg. “Jeg begyndte i 1990 og nu vil jeg på efterløn”, siger Helge Thiesen til SønderborgNYT. Havnefoged Anders Husted fortalte torsdag til SønderborgNYT, at han har […]

Læs mere...