Antallet af påkørte hjorte stiger fra nu af

17. april 2018 REGIONALT

Fra slutningen af april skal du være ekstra vågen i trafikken.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik i alt 8.653 henvendelser i 2017 om påkørte hjorte i trafikken. Efter en periode med lav aktivitet i februar og marts viser Dyrenes Beskyttelses statistik, at antallet af opkald om påkørte hjorte stiger drastisk fra slutningen af april.

Udover nye lam i trafikken, stiger råbukkenes aggressionsniveau også i marts og april og fortsætter henover sommeren. De “hævder revir”, som betyder, at de fastslår opdelingen af skoven mellem bukkene. Opdelingen af skoven er en indledning til parringssæsonen, der starter i slutningen af juli og frem til august.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Foråret er en tid med voldsom aktivitet hos rådyrene. Bukkene bliver mere aggressive og hævder revir, hvilket ofte resulterer i, at andre bukke jages væk og derfor må krydse vejen”, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

“Derudover er april til juni også perioden, hvor råerne føder nye lam, og derfor skubbes de nu knap ét år gamle lam ud fra mors skørter. Det betyder en masse uerfarne rådyr-teenagere, som skal finde nye steder at være”, tilføjer han.

Vær særligt opmærksom i skumringstiden

Artiklen fortsætter under annoncen

At tage køreturen gennem skoven nyder mange, og især synet af forårets spirren og grønne blade på træerne er en fryd for øjet. Men tager man turen gennem skoven efter mørkets frembrud, kan det blive en knap så behagelig oplevelse.

”Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april og maj sker efter kl. 21. Det skyldes, at solen går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i skumringstiden og hele natten frem til solopgang”, siger Michael Carlsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den almindeligste hjorteart i Danmark, rådyret, er ikke nødvendigvis et stort dyr. Det har en vægt op til 20-25 kilo, men kan stadig forårsage betydelig skade på både køretøj og passagerer. Det er derfor sjældent kun hjorten, der kommer til skade, hvis man rammer sådan et dyr i trafikken.

 Tre råd til at undgå påkørsler af hjorte

Sæt farten ned, når du i skumring, nat eller dæmring kører gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.

En hjort kommer sjældent alene. Ser du én hoppe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
28. november 2021 Kultur, Sønderborg

En aften fyldt med Harry Potter-filmenes magiske og vidunderlige musik

28. november 2021 Kultur

Musikken og skuespiller Chris Rankin, der havde rollen som Percy Weasley i Harry Potterfilmene, gjorde lørdagens koncert i Alsion uforglemmelig for alle de mennesker, som havde købt en billet, så de kunne nyde filmens vidunderlige musik og mindes. En fyldt koncertsal kom med på en musikalsk rejse ind i en magisk verden med venskab, eventyr, […]

Læs mere...