Både mænd og kvinder har brugt forklæder siden 1300-tallet

19. september 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Hos ViKaLi i Gråsten har Merete Christensen været på en opdagelsesrejse, hvor hun skulle finde ud af mest muligt om både forklæder og grydelapper. Og den viden, som hun høstede, blev til indholdet i en temaeftermiddag, hvor femten deltagere lyttede med.

Merete Christensen med et skødestykke og det kan ses i brug hos Skogalleriet i Sønderborg samt på Kieslings.

Merete Christensen med et skødestykke og det kan ses i brug hos Skogalleriet i Sønderborg samt på Kieslings.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Forklæder kender vi til helt tilbage fra 1300-tallet, men det er først omkring 1700-tallet forklæder for alvor kommer frem blandt de velhavende”, siger Merete Christensen. Forklæder havde det ædle formål at værne om unge kvinders dyd, beskytte mod sygdomme og andet ondt.

“I de gode gamle dage kom al ens viden fra vandrehistorierne og præsten i kirken. Og der var jo både varulve og andre uhyggelige væsner ude i mørket, så det er jo klart, at kvinderne tog deres forholdsregler”, siger Merete Christensen. Hun kommer i tanke om, at de første forklæder faktisk var af figenblade, som Adam og Eva brugte til at dække sig med lige inden de fik exit-ordren fra Paradisets Have.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis en gravid kvinde skal løfte et lille barn, så skal hun tage to forklæder på. På den måde sikrer hun, at det ufødte barns livsenergi ikke vandrer over til barnet på armen”, siger Merete Christensen. Gravide kvinder skulle altid have forklæde på, så de kunne beskytte sig mod varulve, der ville flå barnet ud fra deres mave.

1900-tallet

Historiens fæørste kendte forklæder var laurbærblade og dem havde Adam og Eva dækket sig med,, inden de fik marhcordre.

Historiens fæørste kendte forklæder var figenblade og dem havde Adam og Eva dækket sig med,, inden de fik marhcordre.

Artiklen fortsætter under annoncen

I begyndelsen af 1900-tallet var det almindeligt, at en mand havde to sæt tøj. Det ene til pænt brug.

“Og for at beskytte hverdagstøjet, brugte mænd skødestykker, så tøjet ikke blev slidt eller revet i stykker, mens man arbejdede!”, siger Merete Christensen. Dengang brugte man sit tøj, til det var slidt i stykker.

“Hvis tøjet holdt længere end manden, der brugte det, så blev det givet videre til en af sønnerne, som så kunne slide videre på det.

Med tiden gled forklæderne ud af stuerne hos det bedre borgerskab og blev i stedet brugt af tjenestefolk og husmødre, når de var i køkkenet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når der var gæster, kunne man smide forklædet, inden man gik ind i stuen”, siger Merete Christensen.

Kvinder tog forklæderne med sig ud på arbejdsmarkedet. For eksempel gik sygeplejersker med forklæde og det kunne også ses på butikspersonale til en gang i ’60-erne.

At forklæder ud over at have en funktion også signalerede status, kan tydeligt ses på udvalget hos ViKaLi.

At forklæder ud over at have en funktion også signalerede status, kan tydeligt ses på udvalget hos ViKaLi.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lær historie i ViKaLi

Hos ViKaLi er der masser af forklæder og de allesammen er fra dengang, hvor tingene blev lavet, så de var langtidsholdbare – og udover at du kan se og mærke tøj og ting fra de gode gamle dage, så bliver du også klogere på den tid, som tingene er fra.

billede

 

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...