Besætningen fra nødlandet bombemaskine bliver mindet

Boeing. Foto: Fame Air Museum
Boeing. Foto: Fame Air Museum
20. maj 2024 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

På fredag er det 80 år siden en amerikansk bombemaskine nødlandede ved Nørreskoven. Et flystyrt hvor hele besætningen overlevede – og i den anledning gennemføres mindehøjtidelighed ved monumentet for den amerikanske flybesætning ved monumentet nær Skærtoft klokken 14.

Monumentet er placeret ca. hundrede meter fra hvor bombemaskinen ramte marken 24. maj 1944, og nær det hus hvor en af de sårede besætningsmedlemmer blev hjulpet.

Det skriver Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mindehøjtideligheden indledes af chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd og Sønderjylland, oberstløjtnant Tobias Tesch der byder velkommen, hvorefter borgmesteren taler. Tredje taler er pilotens søn Tom Clay der deltager med familie fra USA.

Mindehøjtideligheden gennemføres af Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborgområdet. En sammenslutning af 22 foreninger, hvor flere stiller med flag og faner.

Den nedstyrtede bombemaskine, af typen Boeing B17G, Flying Fortress, var dengang i 1944 på vej mod bombemål i Berlin, men bl.a. motorproblemer undervejs resulterede i at piloten valgte at vende om for at komme sikkert tilbage til basen i England. Det besluttedes undervejs tilbage at flyve til Sverige da maskinen tabte højde, og til sidst kun fløj på en motor.

Artiklen fortsætter under annoncen

Besætningen tror, at de er nået Sverige, men det viser sig at være det tysk besatte Danmark, og den 10 mand store besætning havner i tysk fangenskab resten af krigen.

Kontaktudvalget for de militære traditioner i Sønderborg området og Air Force Memorial Center Als er stolte over, at der deltager hele 11 pårørende fra USA og 4 fra England, som er pårørende til et besætningsmedlem fra et andet flystyrt ved Broballe. – Air Force Memorial Center Als har alle kendte pårørende som æresmedlemmer og centeret ser det som sin mission at få kendskab til samtlige pårørende til besætningsmedlemmer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alle er velkomne til at deltage i højtideligholdelsen af 80 årsdagen til ære for den amerikanske flybesætning.

22. juni 2024 Politik, Sønderborg

Venstre mener der er brug for flere penge til det tekniske område

22. juni 2024 Politik

”Der et område, hvor der administrativt er brug for et løft, og det er på det tekniske område, hvor målsætningen om bosætning, flere studieboliger, byfornyelse og løft af vores by og landsbyområder, grøn og bæredygtig omstilling og vækst i vores virksomheder i kommunen, forudsætter, at der er ansatte til at håndtere byggesager, Augustenborg Masterplan, grønne […]

Læs mere...