Det Gamle Rådhus:
Elsker du også Mortensaften?
Så er du ikke alene, for traditionen med andesteg den 10. november er en af de mest folkekære blandt danskerne. Det er nok både fordi, vi elsker god mad, og fordi vi forbinder Mortensaften med rigtig varm familiehygge på en årstid, hvor mørket og kulden for alvor sætter ind.
Men hvad ligger egentlig bag traditionen om Mortensaften – og hvem var ham Morten?
Fransk munk
Morten, som Martin af Tours kaldes på dansk, var en varmhjertet munk, der grundet sine fromme gerninger fik ry for at være en god og hellig mand. Derfor ønskede befolkningen i byen Tours at gøre ham til biskop, men Morten var en ydmyg mand og ønskede ikke forfremmelsen.
Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti, men gæssene gækkede voldsomt og afslørede dermed Mortens skjulested.
Efter at være blevet udnævnt til biskop udstedte Morten et dekret; han besluttede, at gæssene skulle straffes hvert år den 11 november.
Gås blev til and
Der er sket meget siden år 360, hvor Morten var biskop, og traditionen har udviklet sig. Vi har ændret datoen, så vi i dag holder Mortensaften den 10 november, men mere besynderligt er det, at de fleste af os nu spiser and den dag, selvom det oprindeligt var gæssene, Morten havde tiltænkt straffen.
Det skyldes sandsynligvis, at gåsen er noget større og samtidig en noget dyrere spise end anden.
Nu til dags ses Mortensaften ofte som en generalprøve på juleaftensmenuen.
Mange vælger at samle familie eller venner til et festmåltid, enten hjemm, eller på en af de mange restauranter, der tilbyder ”Mortensand”.
Brug tiden med dem du holder af – og nyd andestegen på restaurant
En af de lokale restaurationer, som tilbyder en klassisk Mortensaften-menu, er DET GAMLE RÅDHUS i Gråsten, hvor der igen i år serveres en sprød og smagfuld andesteg med hjemmelavet rødkål, æble med gelé, brune og hvide kartofler samt kraftig andesky.
Til forret serveres en indbagt kråsesuppe med urter, svesker og æbler og til dessert kan nydes en traditionel Ris a la Mande.
Du kan bestille bord HER eller på telefon 7465 1200