Bestil bare bord – Det Gamle Rådhus er klar til Mortens Aften

2. november 2018 Erhverv

Det Gamle Rådhus:

Elsker du også Mortensaften?

Så er du ikke alene, for traditionen med andesteg den 10. november er en af de mest folkekære blandt danskerne. Det er nok både fordi, vi elsker god mad, og fordi vi forbinder Mortensaften med rigtig varm familiehygge på en årstid, hvor mørket og kulden for alvor sætter ind.

Men hvad ligger egentlig bag traditionen om Mortensaften – og hvem var ham Morten?

Fransk munk

Morten, som Martin af Tours kaldes på dansk, var en varmhjertet munk, der grundet sine fromme gerninger fik ry for at være en god og hellig mand. Derfor ønskede befolkningen i byen Tours at gøre ham til biskop, men Morten var en ydmyg mand og ønskede ikke forfremmelsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig i en gåsesti, men gæssene gækkede voldsomt og afslørede dermed Mortens skjulested.

Efter at være blevet udnævnt til biskop udstedte Morten et dekret; han besluttede, at gæssene skulle straffes hvert år den 11 november.

Gås blev til and

Der er sket meget siden år 360, hvor Morten var biskop, og traditionen har udviklet sig. Vi har ændret datoen, så vi i dag holder Mortensaften den 10 november, men mere besynderligt er det, at de fleste af os nu spiser and den dag, selvom det oprindeligt var gæssene, Morten havde tiltænkt straffen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skyldes sandsynligvis, at gåsen er noget større og samtidig en noget dyrere spise end anden.

Nu til dags ses Mortensaften ofte som en generalprøve på juleaftensmenuen.

Mange vælger at samle familie eller venner til et festmåltid, enten hjemm, eller på en af de mange restauranter, der tilbyder ”Mortensand”.

Brug tiden med dem du holder af – og nyd andestegen på restaurant

En af de lokale restaurationer, som tilbyder en klassisk Mortensaften-menu, er DET GAMLE RÅDHUS i Gråsten, hvor der igen i år serveres en sprød og smagfuld andesteg med hjemmelavet rødkål, æble med gelé, brune og hvide kartofler samt kraftig andesky.

Artiklen fortsætter under annoncen

Til forret serveres en indbagt kråsesuppe med urter, svesker og æbler og til dessert kan nydes en traditionel Ris a la Mande.

Du kan bestille bord HER eller på telefon 7465 1200

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
8. august 2022 Politik, Sønderborg

Unibrew og ReKom gør klar til gadefest ved havnefronten

8. august 2022 Politik

Gadefest Tour er et initiativ fra Royal Unibrew og ReKom Group og konceptet transformerer midlertidigt gaderummet til et pulserende fællesskab, hvor der er plads til store som små armbevægelser. Det ændrer rammerne for hvordan borgerne oplever samt bruger byen og dens rummelighed. Det er et åbent event, der er gratis at deltage i, skriver Unibrew […]

Læs mere...