Billeder: På rundtur på Sønderborg Kaserne

14. juni 2013 Kultur

Når man er så heldig at blive guidet rundt på Sønderborg Kaserne af tidligere seniorsergent Leif Larsen, så følger der rigtigt mange historier med på vejen. Selve bygningen er en historie for sig, idet den repræsenterer solidt tysk håndværk fra omkring 1907, hvor den første del af kasernen stod færdig. Vinduerne i bygningen er de samme, som soldaterne åbnede og lukkede de allerførste dage, hvor kasernen var i brug – og rigtigt mange små detaljer hist og pist den store bygning, vidner om, at håndværkerne gjorde sig umage for at lave en både flot og brugbar bygning.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den kongelige sengeplads.

Forsvaret kan på mange måder kædes sammen med fortidens konger – og Sønderborg Kaserne har da også kongelige på den lange liste over de sergentelever, der har været gennem uddannelsen i Sønderborg.

Skiltet ved døren afslører, at Kronprins Frederik boede ganske som andre sergentelever.

– Her boede Kronprinsen, da han var elev på skolen, siger Leif Larsen og fortæller, at sengen er skiftet ud, men pladsen er den samme og det er indretningen af stuen også. Det fornemmes en vis stolthed over, at hele to prinser valgte at tage deres militæruddannelser på netop Sergentskolen.

Artiklen fortsætter under annoncen

På loftet finder Leif Larsen et ulåst rum, som han selv har fyldt med gamle malerier og andre ting, som han synes, har en værdi for eftertiden. Midt i rodet finder han en vase, der har en helt speciel historie.

– Den fik Sergentskolen i 1995, hvor det lykkedes at beholde den i de kendte rammer på Sønderborg Kaserne. Men i 2013 var heldet ikke med Sønderborg og Sergentskolen. Alting pakkes i kasser og køres til Varde, hvor der skal indrettes en Dybbølstue, Slesvigstue og så videre.

Vasen er et Tillykke med sejren mod Christiansborg i kasernekampen i 1995.
Artiklen fortsætter under annoncen

– Der skal så meget af det oprindelige med og de forskellige stuer får navne, der forbinder skolen med området omkring Dybbøl, siger Leif Larsen. Han fortæller også, at alle de ting, der i dag pryder gange og vægge på Sønderborg Kaserne, skal sættes op i Sergentskolens nye rum i Varde.

Se billederne: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.564081666975735.1073741888.371861676197736&type=1

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
24. september 2023 112, Sønderborg

Mindre brand i en kompostbunke

24. september 2023 112

Søndag – kort efter middag – kørte Ullerup Frivillige Brandværn til en mindre brand på Gl. Landevej i Vester Sottrup. “Her var der en, som havde smidt noget aske fra pillefyret ud i kompostbunken og så gik der ild i den”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Beredskab Sønderborg til SønderborgNYT. “Det er meget vigtigt, at […]

Læs mere...