Bloktilskud til kommuner beregnes på usikkert grundlag

26. februar 2016 Erhverv

I Danmark ved vi præcist hvor mange børn, der bliver født, og hvor mange kilo mælk, der bliver produceret, men der er ingen, der ved, hvor mange boliger eller hvor mange kvadratmeter vi bygger. Artiklen fortsætter under annoncen

jpg” alt=”penge” width=”300″ height=”143″ />

For eksempel blev der ifølge de først offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik sat gang i byggeriet af 22.495 boliger i 2004 – et fald på 13 procent i forhold til året før. I løbet af de tre følgende år er tallet gradvist justeret op, så det i 2008 nåede op på 29.666 boliger.

Tallet er herefter blevet justeret ned til 28.668 boliger, skriver Dansk Byggeri.

Dermed endte et fald på 13 procent i sidste ende med at blive en stigning på seks procent. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

“Desværre kan vi ikke stole på tallene, fordi de bliver justeret igen og igen, og det gør de, fordi kommunerne indberetter deres data for sent til Bygnings- og Boligregisteret, BBR, hvor Danmarks Statistik henter deres data. Og samtidig laver kommunerne mange fejl i indberetningerne”, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, og uddyber:

“Tallene ender jo i statistikkerne hos Danmarks Statistik, og dermed forplanter fejlene sig til flere dele af det danske samfund. Blandt andet bliver kommunernes bloktilskud beregnet ud fra antallet af boliger i den enkelte kommune, men det sker jo på baggrund af tal, der er behæftet med en meget stor fejlmargin”.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk