Børnevenlig iværksætteridé i kommunal modvind

14. november 2017 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Jan Jepsen, Hermanns Hule, skriver:

Vores koncept til Hermanns Hule er kort fortalt, et indendørs legeland for mindre børn.

Sådan en mulighed findes ikke mange steder endnu, og en’ af de store forskelle på vores legeland og de få eksisterende lignende aktiviteter er, at her er der ikke store børn som “tromler” mindre børn ned, samt er interiør designet til 1 til 10 årige.

En anden stor forskel er prisen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi tager kun overkommelige 75 kr. pr. måned pr. barn eller adgang for en dag ad gangen.

Ved et medlemskab kan legeland frit benyttes måneden ud.

Voksne er gratis. Om det er mor, far, bedstemor eller naboen der kommer med barnet, er ligegyldigt. Vi beregner pr. barn. Jo flere, jo mere rabat.

Hit for bedsteforældre

Der hvor Hermans Hule allerede er etableret, er det et hit for bedsteforældre at benytte faciliteterne med deres børnebørn.

Der er også mulighed for at holde børnefødselsdag hos os.

Artiklen fortsætter under annoncen

Da man selv må medbringe mad og drikke, og indtage det i vores dertil indrettede “restaurant”, er det lige pludseligt både billigt og overkommeligt, at holde en meget sjov fødselsdag.

Det er også rart for børnefamilier, lige at kunne besøge Hermans Hule i en time eller to. Mange børn starter besøget med af benytte biografen, og kommer dermed ned i tempo efter daginstitutionens ræs og indtryk, for derefter at benytte sig af legelandets mange andre muligheder, som styrker det motoriske og samvær med andre. De voksne kan trygt slappe af i dertil indrettede sofaer miljøer, eller deltage i børnenes leg. Legeland kan også benyttes af dagplejer og institutioner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kommunen: Køb kasernen

Vi forsøger, som sagt, at få etableret et legeland for børn i alderen 1-10 år i Sønderborg, men er blevet afvist af Sønderborg Kommune fordi, at der hvor vi ønsker/har råd til at etablere os, ja der giver byrådet og lokalplanen for området, ikke mulighed for sådan en aktivitet.

Det vil sige, at vi ikke frit kan vælge, hvor vi ønsker at placere os.

Jeg har fuld forståelse for, at der er regler og at de overholdes, men nu er det jo ikke ligefrem svær industri, vi vil etablere. Sønderborg Kommune foreslår at vi lejer os ind i bymidten, bygger nyt i tilladt område eller køber Sønderborg Kaserne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spørgsmål:

Er der plads til nye, mindre virksomheder med stor værdi i Sønderborg kommune?

Er det meningen, at mindre bysamfund skal afvikles erhvervsmæssigt, og kun indeholde beboelse?

Det tror jeg, der er mange lokale, der er kede af.

Er det kun store, veletablerede virksomheder, der kan komme godt fra start eller få dispensation?

Hvordan kan man seriøst tilbyde Sønderborg Kaserne til os – endog med en latter i den anden ende af røret?

Vi tager, på trods af vores størrelse, dette meget seriøst, og synes, det er overvejelsen værd, hvad dette kan betyde for lokalsamfundet og Sønderborg som helhed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi er på et bykort blevet anvist, hvor offentlig forsamling er tilladt, og må derfor lede efter egnede lokaliteter der. Det giver næsten sig selv, at når der er sådanne store begrænsninger, er prisen på ejendomme også derefter.

Vores koncept kan ærligt ikke bære en husleje fra 40.000 til 100.000 kr. pr. måned.

Vi har sat medlemsprisen efter at det skal være overkommeligt for en børnefamilie at bruge sådan en aktivitet. Vi ved godt, at de i forvejen er belastet. Små børn er ikke billige i drift, hvis man kan sige det på den måde.

Det virker bare nogen gange utroligt, hvad byrådet kan give lov til, når det gælder prestigeprojekter. Ikke at jeg ikke kan lide byfornyelsen, men det pynter nok ikke så meget på lokalpolitikernes cv, at hjælpe med en etablering af et lille legeland, som diverse hoteller eller andre prestige projekter.

Vi er en økonomisk meget lille spiller på markedet, og jeg har på fornemmelsen, at enten har politikerne tabt jordforbindelsen med hensyn til det at drive en forretning, eller også aner de ikke, hvad er der råd til, når man har betalt husleje, varme, personale, og alle de andre faste udgifter.

Er de siddende eller de kommende politikere klar over, hvad der kræves for at drive en virksomhed?

Har de nogensinde prøvet på eget liv og sjæl, at tjene deres egne penge, uden sikkerhedsnet?

Jeg ved at nogle har, men langtfra alle.

Vil udenfor bymidten

Det er oftest det springende punkt, når man vil etablere sin egen virksomhed. Intet økonomisk  sikkerhedsnet. Når man laver en forretning, og den ikke kan give overskud, så er man lidt på røven, i forhold til at være fastansat i en virksomhed.

Der er ingen, der griber en’ økonomisk, når det går galt. Derfor er det jo en selvfølgelighed, at forretningen er rentabel, men når man kun satser på store veletablerede virksomheder, synes jeg, at forskelligheden og dynamikken i kommunen forsvinder.

Hvad er der galt i, at dette legeland vil ligge udenfor centrum?

Hvorfor skal alt ind til centrum?

Jeg synes, at det er meget snæversynet af byrådet, at næsten al offentlig forsamling skal være i centrum af Sønderborg, eller de få andre områder der er til rådighed.

Sønderborg vil så gerne være center for iværksætterkultur, men hvad nytter det, når ideerne rent praktisk ikke kan lade sig gøre.

Spild af tid og energi.

Sønderborg Iværksætter Service har vi løbende haft et godt samarbejde med, og de gør et fantastisk stykke arbejde. Men det hjælper ikke os lige nu at komme til fordrag og høre om, hvordan man bliver succesfuld af en kendis fra Silicon Valley, California.

Vi har brug for en dispensation i lokalplanen. En dispensation, der hverken gør ondt på lokalsamfundet, eller er til gene for mennesker eller andre erhverv, der bor nabo til os.

Vi ser det som en positiv ting at være omgivet af dejlige børnefamilier.

Også gerne i mindre lokalsamfund.

Vores “små kunder” bliver kørt til døren, og den eneste gene for omgivelserne vil være de biler, der holder på vores parkeringsplads.

Eksisterende erhverv vil endda kunne drage nytte af vores tilstedeværelse.

Vores kunder er meget små og færdes ikke uden voksne, så derfor skal en placering ikke nødvendigvis være i bymidten eller et centerområde, som de kalder det.

Bymidten har derudover også et problem med parkering.

Hvis vores kunder skal have glæde af faciliteterne til lav pris, så nytter det jo ikke noget at man så kommer af med en formue i parkering, eller om det overhovedet er muligt at kunne finde en parkeringsplads. Det er ikke særligt befordrende for vores forretning, at skulle gå langt fra en eventuel parkeringsmulighed, med 2-3 børn.

Vi ønsker, at vores kunder kan parkere lige ved døren, og fragte de små poder sikkert ind.

Sikkerhed og kundevenlighed er noget vi tager alvorligt.

Vil kommune lukke eller vækste?

Hvorfor afvikles de små lokalsamfund til stadighed i restriktioner og begrænsninger?

Hvis kommunen så gerne vil vækste, burde de ifølge min opfattelse tilbyde dem, der vil etablere nyt erhverv i kommunen, en person eller to, der vil assistere på bedste vis.

Stå på hænder, som man siger, for at projektet kommer i hus, så at kommunen styrkes med et nyt kulturtilbud, arbejdspladser og skatteindtægter.

Alternativet er, at vi nu må vende blikket mod andre kommuner eller Flensborg – og det har Sønderborg jo ikke meget glæde af.

 

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...