Boganmeldelse: Breckling anbefaler ‘Statisten’

6. februar 2021 Kultur

Bogcafévært Allan Breckling anmelder ‘Statisten’:

I livet – i selve livet er vi alle og een statister. Og hvis vi ikke ved det – skal det jo nok gå op for en..når tiden er inde til det – især når man skal på plejehjem.

Forlaget SYD har netop udgivet romanen Statisten – og man skulle måske skrive en fortælling af Lennart Mørk Hansen – og det er simpelthen et litterært pletskud.  Hovedpersonen er den venne- og familieløse, bitre og vrede erhvervsmand Arne Hirsch og han havde aldrig forestillet sig, at netop han skulle ende på plejehjem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det kommer han altså – og det på plejehjemmet Oasis, lige ved andedammen. Plejehjemmet her i den spændende og kloge fortælling en påfaldende lighed med Mølleparkens Plejecenter – og med ‘skiderikkerne, som han morsomt kalder hænderne, der svømmer rundt i andedammen. Dem har han et vidunderligt, morsomt forhold  til.

Portrættet af den succesrige erhvervsmand er gribende og går i dybden. Forfatteren har virkelig sans og dybde til at skildre dette, måske stakkels, menneske, der skal tilbringe de sidste uger af sit liv som pensionist – fysisk såvel som psykisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men så kommer sosu-hjælperen Amina ind og døren -direkte fra 1001 nats eventyr. Og hun får vendt op og ned på den gamle vrede mands tilværelse.

Hvordan?

Det mener jeg, man selv skal læse og finde frem til – for det er simpelthen så godt og inderligt skrevet – så jeg fattes de ord og den filosofi, som sosu-hjælperer Amina er i besiddelse af. Og som hun beriger Arne Hirsch med.

På en måde ser jeg denne fortælling, ikke kun som en pragtfuld skildring af et menneskes sidste dag, men også, som en hyldest til de mennesker – der har den til tider utaknemmelige opgave at passe og pleje de ‘gamle’.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et must for sosu-ansatte

Enhver, der er ansat i pleje-sektoren, bør læse dette stille nærværende mesterværk af Lennart Mørk Hansen.

Det er simpelthen en så vidunderlig – og livsbekræftende  fortælling – faktisk har jeg ikke læst lignende i årevis.

Og det er en sejr for det nye Forlaget SYD – med adresse i Gråsten –  at  de netop har fået udgivet dette værk –   i hvert fald er  min angst for  at komme til den sidste station her i livet, plejecentret, forduftet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Især hvis det bliver en Amina, der kommer ind ad døren.

Men læs nu selv – og døm selv – bogen kan bestilles hos forlaget.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
2. februar 2023 Kultur, Politik

Kulturnatten skal organiseres på en anden måde

2. februar 2023 Kultur

Kultur & Idrætsnatten har været organiseret på samme måde siden 1997 og nu synes de folkevalgte i Udvalget for Kultur, Idræts og Medborgerskab, at det skal gøres anderledes. “Vi vil gerne have, at Kulturnatten breder sig op i midtbyen og også, at den involverer handlen”, siger udvalgsformand Christel Leiendecker til SønderborgNYT. I de tidligere år […]

Læs mere...