Boligforening i Sønderborg får solcelle-batterianlæg

27. maj 2021 Samfund
Foto: Søbo´s afdeling 12 med tag-integrerede solceller og batteriskab, ProjectZero
Foto: Søbo´s afdeling 12 med tag-integrerede solceller og batteriskab, ProjectZero

Sønderborg-områdets boligforeninger er helt i front, når det handler om solceller og batterianlæg og de første solcelle-batterianlæg er netop færdiginstalleret på Søbos afdeling 12 på Grundtvigs Alle og afdeling 21 på Udsigten i Sønderborg.

Birthe Holm, der er formand for Søbo afdeling 12, glæder sig over, at afdelingens 72 familier nu både høster egen solenergi og samtidig kan gemme strømmen til senere forbrug.

”Vores bygninger er fra ’70erne, men de er løbende energirenoveret med både mere isolering udenpå bygningen og 350 mm i taget i forbindelse med installation af solcellerne. Vinduer og døre er skiftet for nylig og vi har individuelle målere i alle boligerne”, siger Birthe Holm til ProjectZero.

Artiklen fortsætter under annoncen

De 72 lejligheder i Søbos afdeling 12 er fordelt på tre dobbelte boligblokke i 3 etager, hvor der er installeret 670 m2 tagintegrerede solceller som kan producere 110.000 kWh strøm per år. Solcellestrømmen bruges først og fremmest til at dække boligernes aktuelle elforbrug.

Afdeling 12s solcelleanlæg med batterier kan dække ca. 40 procent af boligernes samlede el-forbrug på 200.000 kWh per år og den samlede investering i solcelle-og batterianlægget udgør 1,7 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den overskydende solcellestrøm, som ikke kan bruges her og nu i boligerne, oplagres i batterier, som er placeret i skabe udenfor bygningerne. Batterikapaciteten er her 23 kWh i hvert af de tre anlæg, i alt 69 kWh.

På meget solrige dage produceres der mere solcellestrøm, end der samtidigt kan bruges i bygningerne, og hvis batterierne også er fuldt opladet, sælges den overskydende solcellestrøm til elnettet.

Arne Vermehren, medlem af afdelingsbestyrelsen glæder sig over, at afdelingens grønne samvittighed går hånd i hånd med faldende udgifter til energi.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Men jeg savner, at vi kan følge bedre med i både produktion og forbrug af strømmen. Vores næste udfordring er at gøre afdelingens parkeringspladser klar til at kunne oplade beboernes kommende elbiler”, siger Arne Vermehren til ProjectZero.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Sønderborgs ProjectZero.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
3. oktober 2022 Uddannelse, Sydals

Elev fra Mommark Handelskostskole hædret med Fagprøveprisen 2022

3. oktober 2022 Uddannelse

Fredag blev de bedste elever inden for dansk handel hædret ved Fagprøveprisen 2022 på Børsen i København. Blandt prismodtagerne var Ceciliea Poulsen, udlært hos PensoPay, som fik en flot andenplads blandt eleverne på handelsuddannelsen og 20.000 kr. Med for at overvære prisoverrækkelsen var Ceciliea Poulsens underviser, Mona Læssøe Rask, fra Mommark Handelskostskole. Hvert år laver […]

Læs mere...