Boligforeninger i Sønderborg klimainvesterer for knap 200 millioner

9. februar 2022 Samfund
Foto: Solceller på afdeling 22 i Sønderborg Andelsboligforening - fotograf Peter Bjerke
Foto: Solceller på afdeling 22 i Sønderborg Andelsboligforening - fotograf Peter Bjerke

Sønderborgs seks almennyttige boligforeninger har siden 2018 gennemført flere end 190 energi-renoveringsprojekter og investeret for knap 200 millioner kroner i bl.a. solenergi samt konverteringer fra gas til fjernvarme eller varmepumper, skriver ProjectZero i en pressemeddelelse.

De seks boligforeninger i Sønderborg var for nylig samlet til en Visionsdag for at gøre status på de mange energirenoverings-projekter, som har været gennemført siden 2018 for at klimasikre boligerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

De mange klimaprojekter er blevet realiseret i et tæt samarbejde mellem EU projekterne HAPPI, SmartEnCity og Sønderborgs ProjectZero med målet, at spare energi og dermed udlede mindre CO2 – og samtidig opnå en bedre boligkomfort i de omkring 3.500 almennyttige boliger i Sønderborg-området.

”Boligforeningerne har været på en imponerende klimarejse de sidste fire år, hvor der gennem involvering af beboere og foreningsbestyrelser, er skabt et stærkt fællesskab om fremtidens klimaløsninger som alle bidrager til vores fælles mål om CO2-neutralitet i 2029 i Sønderborg-området”, sagde borgmester Erik Lauritzen rosende på boligforeningernes visionsdag.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samlet er der allerede investeret knap 200 mio. kroner i blandt andet isolering af ydervægge, udskiftning af vinduer, tekniske energioptimerings-installationer, konvertering til fjernvarme og varmepumper samt opsætning af tagintegrerede solcelleanlæg og batterier.

”Jeg er meget imponeret af vores boligforeninger, som er med til at vise vejen for energibesparende tiltag som vækker interesse ikke kun i Danmark, men også internationalt, og når det internationale Energiagentur holder sin energieffektiviseringskonference i Sønderborg i juni, er det blandt andet for at se på de løsninger som boligforeningerne har demonstreret”, siger Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Investeringsbeslutningerne rækker også frem i tiden og betyder blandt andet, at 200 boliger i Nordborg Andelsboligforening skifter naturgassen ud med fjernvarme, ligesom boligforeningerne Danbo og Gråsten Andelsboligforening har besluttet at konvertere til fjernvarme.

Boligselskabet Danbo, Gråsten Andelsboligforening, SØBO, B42 og Sønderborg Andelsboligforening har etableret solcelle- og batterianlæg – og netop kombinationen af solceller og batterianlæg, er fremtidens klimaløsning.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Fremover skal vi kunne lagre den grønne energi fra solceller og med batterianlæg  kan vi bruge den grønne energi – også når solen ikke skinner”, siger Torben Esbensen fra Dansk Energi Management A/S, som har bistået boligforeninger i deres energi-renoveringsprojekter.

Alle Sønderborg-områdets boligforeninger bakker op om, at fortsætte det tætte samarbejde blandt gennem de grønne ambassadører og beboer-temamøder og det glæder Vivian Engelbredt, som er formand for Sønderborg Andelsbolig Forening:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Renoveringsprojekterne giver økonomisk god mening og vi er rigtig stolte over at det er lykkedes at engagere beboerne i projekterne. Det er vigtigt, at vi har fokus på at inddrage endnu flere beboere, blandt andet gennem vores grønne ambassadørkorps, og så skal der følges tæt op på aktiviteter, så alle bevarer engagement og medejerskab.”, siger Vivian Engelbredt der samtidig glæder sig over, at klimaprojekterne også giver besparelser for den enkelte beboer.

EU-projekterne SmartEnCity og HAPPI blev startet i 2016 og 2018 og blev for boligforeningerne startskuddet på en stor, grøn omstilling, der lige nu vedrører  3.500 almennyttige boliger i seks boligforeninger i Sønderborg Kommune. Projekterne er gennemført i et tæt samarbejde med Dansk Energi Management, EUC Syd og ProjectZero.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
13. august 2022 Politik, Sønderborg

Et skridt tættere på at flere af kommunens biler kører på el

13. august 2022 Politik

Natur-, Klima- og Miljøudvalget godkendte i marts Handleplan for grøn omstilling af persontransport. Et af tiltagene handler om at kommunen skifter benzin- og dieselbiler ud med elbiler. På onsdag skal Økonomiudvalget gerne nikke til udrulningsplanen. I forhold til at få sat ladestationer op, så forelægges sagen til Teknik-, By og Boligudvalgets beslutning, idet der er […]

Læs mere...