Boliglån: Sønderborg skal have sit egen kreditselskab

27. februar 2015 Politik

Venstres byrådsgruppe i Sønderborg fremsætter forslag til at Sønderborg får et lokalt forankret realkreditfinansierings institut.

Det har igennem lang tid været svært at få realkredit-finansiering til køb af fast ejendom i dele af kommunen. Denne kendsgerning har været med til at forstærke den negative prisdannelse samt lagt et øget pres på fraflytning fra kommunens yderområder. 

Artiklen fortsætter under annoncen

Peter Hansen og Venstre foreslår et nyt, lokalt kreditselskab.

Peter Hansen og Venstre foreslår et nyt, lokalt kreditselskab.

Det er vigtigt for kommunen, at der ikke diskrimineres i forhold til, hvor i kommunen man ønsker at bo, skriver Venstre i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Da realkreditinstitutterne i sin tid blev skabt, skete dette jo netop i små institutter fordelt over hele Danmark. Med årene er disse institutter igennem løbende sammenlægninger og fusioner blevet til det vi kender i dag, nemlig få meget store institutter med hovedsæde i København, langt fra det oprindelige grundlag.

Der er derfor et behov for at gentænke realinstitut-tanken. Lovgiver har imidlertid gjort det meget svært, at lave et sådant traditionelt institut. 

Artiklen fortsætter under annoncen

Der foreslås, at man undersøger muligheden for at lave ”Sønderborg Kommunes realkreditselskab”

Den bedste juridiske form undersøges.

Byrådet skal stå bag

Selskabet stiftes af virksomheder og fonde i Sønderborg kommune. 

Artiklen fortsætter under annoncen

Finansieringsgrundlaget tænkes tilvejebragt ved indskud og udstedelse af obligationer til ejerkredsen i selskabet.

Der er selvfølgelig en række punkter der skal undersøges, ligesom der skal optages forhandling med mulige investorer. Ligeledes skal det undersøges på hvilke vilkår kommunen kan deltage i en sådan konstruktion og om det evt. kræver lovændringer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Venstre fremsætter derfor følgende beslutningsforslag på byrådsmødet den 4 marts:rådhus

Byrådet beslutter at økonomiudvalget undersøger mulighederne for at etablere et realkredit selskab med kommunal deltagelse og lokal forankring.”

 ”Vi ved godt at der er mange udfordringer inden vi er i mål med vort forslag. Men hvis ikke vi begynder at tænke utraditionelt og anviser andre måder, så tror jeg vi stille og roligt for affolket store dele af vores kommune.” siger politisk ordfører for Venstres byrådsgruppe Peter Hansen.

“Et super spændende initiativ fra Venstres byrådsgruppe som svar på problemerne med at sikre finansiering til boliger og erhverv i vores del af landet. Hvis Venstres forslag ikke kan lade sig gøre inden for den nuværende lovgivning, så må regeringen komme med andre forslag der giver nye lånemuligheder – for snak er ikke nok, der skal handling til”, siger Ellen Trane Nørby.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. februar 2023 Kultur, Sønderborg

Prøv om du kan klar en vagt anno 1864 i skansen

4. februar 2023 Kultur

Prøv om du kan holde til en vinterdag i krigen 1864, hvor kulden bider, og dine fødder er våde. Dine fingre er iskolde, men geværet kan ikke lades med luffer på. Vandet i din feltflaske er frosset, og den sidste rest brændevin er drukket. Tilbage i mandskabsbarakken er der godt og varmt, men at forlade […]

Læs mere...