Bor du i Årets Landsby 2018?

15. marts 2018 Sundeved

Borgere og foreninger i landdistrikterne skal til at spidse blyanten, hvis de vil nominere et lokalsamfund til prisen som Årets Landsby. Temaet er Den samarbejdende landsby og fokus er bl.a. på bosætning og arbejdspladser.

Shelters og skulpturer hjælper ikke

Der skal noget meget mere afgørende til end et nyt shelter, byporte, legeplads eller en ny skulptur for at skabe øget bosætning og flere arbejdspladser i landsbyerne. Ildsjæle, samarbejde og konkrete resultater kendetegner det lokalsamfund, der ender med at løbe med prisen som Årets Landsby 2018, siger formanden for bedømmelseskomiteen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Når vi i år sætter fokus på de konkrete resultater af ildsjælenes engagement, er det i erkendelsen af, at landsbyerne ikke kan sidde og vente på udviklingen, men i høj grad må skabe den selv. Derfor kigger vi særligt efter landsbyer, der gennem samarbejde og idérigdom har formået ikke bare at trække tilflyttere til byen, men faktisk også har skabt job til dem”, siger Carsten Hansen i en pressemeddelelse.

Udvikling og ikke afvikling

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit.

Artiklen fortsætter under annoncen

Formanden for Forenet Kredit, Nina Smith, siger:

”Samarbejde kan skabe store resultater. Samarbejde har skabt den danske andelsbevægelse og dansk realkredit – som Forenet Kredit er rundet af. Det er vigtigt at belønne de ildsjæle, som gør en forskel for fællesskabet i lokalområderne og er med til at skabe udvikling i Danmark”.

Kender du en landsby, der er lykkedes med at vende afvikling til udvikling?

Så skynd dig at sende en ansøgning til prisen som Årets Landsby 2018.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sådan søges der

For at komme i betragtning, skal der er være tale om en landsby med under 2000 indbyggere, der har en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende. Vil man søge om at komme med i feltet, skal der indsendes en ansøgning på højst to sider, en kopi af udviklingsplanen, vedtægter for lokalrådet samt det seneste referat fra generalforsamlingen.

I 2017 gik Årets Landsby, der var fokuseret på digitalisering, til den vestsjællandske landsby Vallekilde. Her tog borgerne den digitale udvikling i egne hænder. De havde bl.a. etableret en interaktiv plakatsøjle, muliggjort betaling med mobilepay i bylauget og lavet en virtuel Grejbank, hvor borgerne delte alt fra tværfløjter til lift med hinanden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ansøgninger skal fremsendes til Landdistrikternes Fællesråd, der fungerer som sekretariat for bedømmelseskomiteen, senest den 30. april kl. 12.00 på landsby@landdistrikterne.dk.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
2. juni 2023 112, Sønderborg

Det er tørt i haverne – vær forsigtig med havegrillen og ukrudtsbrænderen

2. juni 2023 112

Lige nu er det meget tørt i haverne og det øger risikoen for brand. “Man skal være opmærksom på risikoen for brand. Der skal udvises stor forsigtighed med al åben ild ude i det fri, engangsgrill, bål eller varme maskiner”, siger beredskabsinspektør Henrik Jacobsen fra Beredskab Sønderborg. Risikoen for at en brand spreder sig er […]

Læs mere...