Borgerne i Kværs skal sikres mod frygt for lugt og transportgener fra biogasanlæg

21. februar 2019 Sundeved

I forbindelse med det nyligt afholdte VVM-borgermøde i Kværs omkring det planlagte biogasanlæg, sammenfattede medlem af byrådets Teknik- og Miljøudvalg, Tage Petersen, naboernes bekymringer til lugt samt transport og tilkørselsforhold. Tage Petersen konkluderede, at der var behov for at kigge nærmere på disse områder og skabe tryghed for naboerne.

”Nature Energys anlæg skal ikke lugte, og det gør de heller ikke og vi har erfaringer fra nu otte anlæg og har de sidste to år kun haft klager ved et anlæg nær Brande og da kommunen undersøgte sagen, fandt den ingen lugt fra anlægget”, udtaler Nature Energys direktør Ole Hvelplund. Det er Nature Energy der skal opføre og drifte et eventuelt biogasanlæg i Kværs.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ifølge ProjectZero har flere borgere har været forbi anlæggene ved Korskroen/Esbjerg og Holsted og konstateret, at anlæggene lugter. Andre borgere har besøgt Nature Energy anlæg i Bogense og konstateret, at anlæggene ikke lugter.

Sektionsleder ved Institut for EnergiTeknologi i Esbjerg Jens Bo Holm-Nielsen, Aalborg Universitet har gennem 30 år arbejdet med biogasanlæg som en del af sin forskning.

”Et moderne biogasanlæg behøver ikke at lugte og dermed genere naboerne, der skal virkelig tænkes på optimale placeringer i landdistrikterne tæt på store kvæg- og svineproduktioner, men med fornuftig afstand til almindelige naboer. Valget af biomasse er afgørende for processen; kvæggylle og meget halmbasserede biomassser, såsom dybstrøelse, giver processerne en god bufferkapacitet. Det er meget vigtigt, at der ses nøje på kulstof-kvælstofforholdet, så mikroorganismerne trives. Sammensætningen af biomasser primært fra animalske landbrug og rest- og biprodukter fra primært landbruget og organiske industrier såsom slagterier, mejerier samt andre typer organiske restprodukter skal afstemmes og afbalanceres godt og grundigt”, udtaler Jens Bo Holm-Nielsen.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
5. december 2021 Sønderborg, Frivillige

Damefrokostens flytning til Skansen falder ikke i god jord hos alle

5. december 2021 Sønderborg

Bandet Top Seven og en længere række mennesker har skrevet kommentarer på SønderborgNYTs Facebookside, hvor de fortæller, at de slet ikke kan forestille sig Damefrokosten, når den flyttes til Skansen. “Hvor er det ærgerligt, at de vil lave noget om som har været en succes i så mange år. Men der bliver ingen damefrokost – […]

Læs mere...