Borgerne kom med deres bud på hvordan vi alle bliver mere sunde

24. november 2022 Samfund
Sundhedschef Michael Skriver fortalte om udfordringerne. Foto: Ole Kæhler
Sundhedschef Michael Skriver fortalte om udfordringerne. Foto: Ole Kæhler

Sundhedsudvalget og forvaltningen har arbejdet et stykke tid på den kommende sundhedsplan og onsdag aften var det borgernes tur til at komme med input, så der kunne komme nogle bud på, hvordan planen kan blive til virkelighed og gavne borgerne.

“Vi skal se på fem fokusområder og de er alkohol og tobak, mental sundhed, fysisk aktivitet, vaner og sundhedskompetencer og kronisk sygdom – og tanker er, at I cirkulerer gennem emnerne, der er på fem borde”, sagde sundhedsudvalgsformand Didde Lauritzen til de 25-30 borgere, som var mødt i Frivillighedens Hus.

Inden deltagerne begyndte at bevæge sig rundt mellem bordene, kom sundhedschef Michael Skriver med et kort oplæg.

“Rygning er den last, der har størst betydning for vores sundhed og kan medføre en række sygdomme og tidlig død”, sagde sundhedschefen og fortalte videre, at antallet af rygere er faldet og stadig faldende.

“Men der er et mørketal, fordi vi ikke ved, hvor mange der bruger snus. Rygere kan vi tit kende på, de har en cigaret i munden, men snusbrugere kan vi ikke spotte”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Drikkeriet er aftaget en smule

“Statistikkerne viser, der er sket et fald i antallet af personer, som drikker for meget, men her skal vi lige huske på, at festkulturen har været på standby og nu hvor der er VM i bold, så kører danskerne et nordisk mesterskab i druk i hus. Vi har i årevis haft rekorden i druk”, sagde Michael Skriver og fortalte, der er kommet nye anbefalinger for alkohol.

“De siger, at voksne højst må drikke ti genstande om ugen og højst fire på én dag”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Unge trives ikke

Der har i de seneste måneder været talt meget om, at unge mistrives og sådan er det også i Sønderborg.

“Der er en stigning af mennesker, som har det mentalt dårligt, særligt unge og vi har hørt, at det blandt andet handler om, at de hele tiden skal præstere og også at det handler om unges adfærd på de sociale medier”, sagde sundhedschefen.

“Når vi ser på ældre, som ikke trives, så handler det især om ensomhed”.

Fra Sundhedsudvalget deltog – udover udvalgsformand Didde Lauritzen – Desalegn Tufa, Erik Lorenzen og Vivi Brit Nielsen og det var også dem, der satte ord på nogle af de tanker, der var dukket frem ved bordene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tanker fra borgerne

“Jeg bemærkede, at der blev talt om, at Misbrugscenter, som i dag ligger under Social, Senior og Handicap, måske skulle flyttes over under Sundhedsforvaltningen. Der blev spurgt efter flere legepladser og træningsfaciliteter, som skal placeres i de områder, hvor folk bor”, sagde Erik Lorenzen.

Desalegn Tufa havde især bemærket, at der blev efterlyst flere kampagner om alkohol og tobak.

“Selv mener jeg, der skal lovgivning til”, sagde han og fortalte videre, at der også blev talt om, at forældre skal tage ansvar for deres børn og unge.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vivi Brit Nielsen glædede sig over, at der var kommet rigtig mange input.

“Og vi fik blandt andet talt om, der kan komme meget godt ud af, at sundhedsforvaltning og frivillige foreninger bruger hinanden mere”, sagde hun.

Didde Lauritzen havde noteret sig, at der var ønsker om legepladser, som børnefamilier kan bruge.

Nu kommer de forskellige input fra borgerne igennem forvaltningen og så skal de en tur gennem Sundhedsudvalget og Byrådet – og når Sundhedsplanen er godkendt, så skal den rulles ud til glæde og gavn for borgerne.

Du kan SE BILLEDER HER.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
4. december 2022 Kultur, Sønderborg

Nu sidder Inge Adriansen på sin bænk

4. december 2022 Kultur

Søndag blev skulpturen ‘Forundringparat’, en bronzeskulptur af  tidligere museumsinspektør Inge Adriansen, afsløret på Strandpromenaden. Inge Adriansen, som døde i 2017, godkendte selv skulpturen, som blev forsinket på sin rejse fra lille model til færdig skulptur. “Det tog flere år at få finanseringen på plads og vi kan i dag takke ni sponsorer for, at vi […]

Læs mere...