Borgmester Erik Lauritzens 1. maj-tale

1. maj 2022 Politik

Endelig kan vi igen holde en helt traditionel 1. maj. Kampdagen hvor vi i vores dejlige, røde familie fejrer resultater og motiverer hinanden til det videre arbejde for en verden som vi vil den og jeg er rigtig glad for, at jeg nok engang kan stå her og blive præsenteret som Sønderborg Kommunes borgmester.

Sådan indledte borgmester Erik Lauritzen fra Socialdemokratiet sin 1. maj-tale og han fortsatte:

”Jeg vil gerne her takke alle der bakkede op om Socialdemokratiet og mig selv, så vi kom godt igennem kommunalvalget. Den kommunale valgkamp kom til at handle om og blev afgjort på troværdighed. Det blev valget imellem et parti eller nærmere en kandidat, der brugte cirka et år på den ene side at nedgøre og kritisere alle forhold og alle indsatser i vores kommune. Og på den anden side at love mere af alt og at opfylde alle tænkelige ønsker. Og så var der partiet og kandidatholdet, der holdt fast i ordentligheden ærligheden og realismen”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vælgerne valgte ordentligheden og ærligheden. Tak til alle jer der hjalp med til at socialdemokratiet fik et fantastisk valg, med en fremgang på 2 procent.

”Nogle gange forekommer det, at der er én politisk verden på Christiansborg og så er der én ude i regioner og kommuner. Men sagen er jo, at tingene hænger sammen. Ingen velfærd uden en regering der skaber muligheder  – og ingen velfærd uden kommuner og regioner der leverer”.

”Regeringen har bragt os godt igennem Coronaen, trods masser af benspænd. Det har virkelig været pinligt at se de borgerlige partier føre én lang valgkamp mens regeringen har løst problemerne.  Men det sled på ledere og medarbejder i regioner og kommuner og coronaen kom oveni en tiltagende kamp om arbejdskraften”, sagde Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Der skal findes løsninger, så vi også fremover har hænder og hoveder nok i det offentlige til at løse opgaverne. Her står vi overfor en flok borgerlige partier, der mener, alt kan løses ved at lade medarbejdere i det offentlige løbe endnu stærkere for efterfølgende at bebrejde dem, at servicen er for dårlig og så betale private en overpris for at løse opgaven”.

”Tænk vi er stadig der hvor Venstre Danmarks Liberale parti hellere vil betale en privat virksomhed nogle millioner ekstra for pleje og praktisk hjælp til de gamle end at bruge de samme penge på mere hjælp. Der er for alvor brug for at fagbevægelsen og Socialdemokratiet sammen står vagt og kæmper for den danske velfærdsmodel. Der er stærke kræfter der vil en helt anden vej. Det må vi ikke tillade”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ikke alene i Sønderborg Kommune men i Danmark som helhed er der brug for sammenhold og samarbejde, hvis vi skal klare de store udfordringer, der truer vores velfærdssamfund og vores trygge tilværelse. Der er krig i Europa. Fattigdommen og uligheden i verden er enorm og truer stabiliteten. Og verden er som helhed milevidt fra at løse klimakrisen. Disse mørke skyer truer vores eget lille land og vores velfærd.  Hvis nogen troede, at den politiske kamp var slut – at vi havde nået, hvad vi kunne i Danmark eller at vi kan overlade ledelsen og udviklingen af vores samfund til markedskræfterne eller stormagterne, så har det seneste års tid vist, at de ta’r fejl”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi skylder vore børn og børnebørn oldebørn, at kæmpe for at de kan opleve de samme fantastiske levevilkår som vores generation har haft. Kan det betyde at vi skal bringe nogen ofre –ja det vil det men helt ærligt- er det ikke det værd? Vi kommer alle til at yde lidt –den store udfordring er at få de bredeste skuldre til at bære mest. Begrebet solidaritet skal have en renæsance”, sagde borgmester Erik Lauritzen

”Der er krig i Europa og og situationen viser hvor skrøbelig vore verden er. Mennesker på flugt –med en anden kultur end dem fra mellemøsten. Men alle mennesker vi har en forpligtelse til at hjælpe og behandle anstændigt Kun fred og bedre levevilkår kan stoppe menneskevandringerne så det er om vi vil det eller ej også en opgave der skal løses”.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Også jeg må modvilligt acceptere at soldater og kanoner er en del af verdensordenen. Danmark skal bidrage til den demokratiske verdens forsvarstyrker til gengæld skal vi naturligvis også sidde med når der tages beslutninger. Vi har derfor endnu et valg der skal vindes den 1. juni. Vi skal af med forsvarsforbeholdet og det betyder altså du skal stemme ja”.

”Det var fristende at mene at løsningen af klimaudfordringerne må vige for kampen for fred og udryddelse af sult i verden. Men den går bare ikke. Hvis ikke vi får stoppet den globale opvarmning, så kan alt andet sådan set være ligegyldigt – set fra et børnebørnsperspektiv. Jeg er stolt af at vi har en regering der i den grad har sat høje mål og taget aktion på den grønne omstilling”.

”Fagbevægelsen og den socialdemokratiske regering skal holde godt fat på rattet for ellers er der andre der kører os i grøften på den her dagsorden. Jeg er stolt af at vi i Sønderborg gennem 14 år har været med til at vise vejen for den grønne omstilling. Vi bliver siddende på førersædet og ikke mindst i Sønderborg og på Als er det helt tydeligt, at gør vi det rigtigt, så bliver det en gevinst – ikke alene for klimaet globalt, men også for os lokalt i form af nye arbejdspladser. Men det kræver politisk mod til at bringe fællesskabets ressourcer i spil. Op imod det står evindelige borgerlige paradeforslag om skattelettelser”.

”Inden vi mødes til 1. maj møde igen kan der ha’ været folketingsvalg. En ny kamp der skal kæmpes. For Danmarks og vore børnebørns skyld. Kære venner. Der er så meget arbejde der skal gøres for at værne om vores land og vore velfærdssamfund og det er os – arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet – der som skaber af velfærdsamfundet også er dem der kan og skal værne om det.

”Dem der har evnen har også pligten. God 1. maj”.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 112, Sydals

Ild i varebil på Kegnæsvej

27. maj 2022 112

I dag, fredag, klokken cirka 13 blev der ringet 112 og Sydals Frivillige Brandværn kørte til Kegnæsvej, hvor der var ild i en varebil. “Branden fik de frivillige brandmænd hurtigt slukket og fordi der var risiko for, at føreren af bilen har fået røg, så tilkaldte vi en ambulance, så han kunne blive tjekket”, siger […]

Læs mere...