Nytårshilsen fra Rådhuset

31. december 2021 Samfund

Så har vi endnu engang opbrugt en kalender, juleferien er ved at være slut og hverdagen banker på. Et nyt år venter med udfordringer og glæder. Selvom vi har vænnet os til meget – mundbind, test og sprit- så er det ikke helt den hverdag, vi ønsker os og det er svært at se ind i endnu en periode med restriktioner og begrænsninger.

Det skriver borgmester Erik Lauritzen i sin nytårshilsen til SønderborgNYTs læsere.

Men der er ingen vej udenom og vi skal hjælpe hinanden med at stå det igennem. Vi har set undervejs, at vi kan styre pandemien og vi er så heldige at bo lige her på den lille plet – Danmark – hvor vi har evnerne, viljen og økonomien til at komme godt igennem.

Jeg vil – og jeg synes vi alle skal – sende varme tanker og stor tak, til de mange dygtige og helt fantastiske mennesker i sundhedsvæsenet, i plejesektoren, ja til alle der har knoklet og fortsat knokler – til tider umenneskeligt – for at holde de offentlige funktioner kørende. Det er afgørende for, at resten af samfundet, – ikke mindst virksomhederne – kan holde gang i hjulene og sikre at vi også økonomisk kommer godt ud på den anden side.

Jeg vil også gerne sige et stort tak til alle I, der i vores mange foreninger – eller bare på egen hånd – gør en frivillig indsats for andre. Om det er for børn og unge, ældre medborgere, flygtninge eller socialt udsatte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Netop her i corona-krisen har det vist sig, hvor vigtigt og værdifuldt jeres indsats er. TAK.

Det med at tage hul på en ny kalender er for mig særligt spændende denne gang. Jeg er dybt taknemlig og beæret over valgresultatet og den opbakning, der er givet mig til at videreføre arbejdet om borgmester for vores dejlige kommune. Jeg glæder mig til – sammen med det nye byråd og med alle der vil samarbejde – at videreudvikle hele vores kommune. Og kalenderen – ja den skal nok blive fyldt ud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg ser – bortset fra Corona-udfordringerne – tilbage på 2021 som et rigtig godt år for Sønderborg Kommune. De fleste virksomheder har det rigtig godt, handelslivet og turistbranchen er i topform og arbejdsløsheden er sjældent set lavere.

Landbruget har været på gevaldige rutsjebaneture i 2021 og lige nu gør det for en tidligere landmand ondt at se gode produkter bliver solgt til spotpriser.

Rent faktisk så er den største bekymring ved indgangen til 2022 manglen på arbejdskraft. Det gælder i industrien, i byggefagene, i transportbranchen, i hotel og restaurationsbranchen og ikke mindst gælder det i den offentlige sektor.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi mangler allerede nu hænder og hoveder i flere afdelinger i kommunen. Helt akut i ældreplejen og sundhedsvæsenet hvor vi skal prise os lykkelige for medarbejdere, der tager endnu en ekstra tørn for at få vagtplanerne til at hænge sammen, skriver borgmesteren.

Det er klart, at manglen på arbejdskraft og tiltrækning af studerende og nye borgere er en udfordring, som det nye byråd skal arbejde videre på at løse. Vi er lykkedes godt med nye uddannelsesmuligheder på Alsion og der er mere på vej. Men vi kommer til at arbejde hårdt for et øget og mere alsidigt udbud af uddannelser i kommunen.

Med en stærk indsats i samarbejdet ’Sønderborg i Arbejde’ og fra Jobcentret lykkes vi i denne tid med at flytte rigtig mange – ikke mindst unge – fra passiv forsørgelse til uddannelse og job. Samtidig er balancen mellem til- og fraflytning nu vendt til at være positiv.

Der skal mere til og jeg glæder mig til, sammen med det nye byråd, at videreføre indsatserne men også iværksætte nye initiativer.

Med afsæt i den masterplan for ProjectZero, som Byrådet godkendte før jul, går vi ind i en meget spændende og krævende fase på vejen mod et CO2-neutralt Sønderborg. Jeg er stolt over, at vi som kommune og med alle de mange aktører i området, tager ansvar for klimaudfordringerne. Jeg appellerer til at alle – hver især – i virksomheder, i foreninger, i landsbylaug, i institutioner og ikke mindst i familierne – finder frem til, hvad man kan bidrage med og så sætter i gang. Klimakampen er lidt som med pandemien. Vi kan alle gøre en indsats – og gør vi det så lykkes det.

Der investeres og bygges netop nu rigtig meget i vores kommune og der er nok af projekter i støbeskeen. I 2022 tages blandt meget andet første spadestik til ferieresort Nordborg, de sidste byggerier på Havnen i Sønderborg går i vejret og kommunen starter på byggeriet af Logistikcenter på Ingolf Nielsens Vej.

Hvis vi for alvor skal tiltrække nye borgere, så skal udviklingen fortsætte. Vi tiltrækker heldigvis mange investorer udefra, men også som kommune kommer vi til at fortsætte investeringer dels i arealer til boligudvikling og erhverv og dels i renoveringer og modernisering af de kommunale bygninger, skriver Erik Lauritzen i sin nytårshilsen.

Det er mit håb, at 2022 bliver året, hvor vi – i fulde drag – kan nyde de mange mærkedage, events, naturoplevelser og det pulserende byliv. Vi vil igen til koncert i Mølleparken, vi vil have gang i ringriderfesterne, vi vil til Nordals Musikfestival, vi vil på tur i den Kongelige Køkkenhave.

Til sommer kommer hele verdens øjne til at hvile på Sønderborg. Først når det internationale energiagentur lægger deres verdenskonference – ikke som vanligt i Paris men –  i Sønderborg.  Og så er det nu – lige om lidt- at Tour de France starter i Danmark og tredje etape har opløb på ’Rue de Augustenborg’, Augustenborg Landevej.

Vi har det hele –  og vi har i coronatiden fået endnu mere øje på de mange muligheder og oplevelser lige her hvor vi bor. Og så får vi gæster – masser af gæster – som også har fået øje på Sønderborg-området.

Jeg ønsker alle et rigtig godt Nytår 2022.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
23. januar 2022 COVID-19, Sønderborg

Antallet af lokale Corona-smittede er 2500

23. januar 2022 COVID-19

Siden lørdag eftermiddag er antallet af Corona-smittede i Sønderborg Kommune steget med 144, så det samlede antal personer, der gennem den seneste uge er smittet med Corona – ifølge Statens Serum Institut – nu er oppe på 2500. På landsplan er der det seneste døgn konstateret 42.018 nye smittede. 813 er indlagt på sygehus – […]

Læs mere...