Brand & Redning: Godt og brandsikkert nytår!

29. december 2020 Samfund

2020 går på hæld og året har været usædvanligt, og mange af os vil gerne fejre nytårsaften, selvom vi ikke kan gøre det helt, som vi plejer. For de fleste er fyrværkeri en del af nytårsfejringen og det medfører, at brandvæsenet hvert år rykker ud til adskillige brande.

“Nytårsdøgnet er årets travleste for brandvæsenet. De seneste fem årsskifter rykkede danske brandfolk ud til i gennemsnit 507 bygnings- og containerbrande i hele landet i perioden fra klokken 12 nytårsaftensdag til klokken 12 dagen efter, så det er over 20 gange så mange udrykninger som på et gennemsnitsdøgn”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand & Redning i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sidste nytårsdøgn var vi dog forskånet i Sønderborg Kommune, hvor vi kun havde tre mindre brande efter midnat”, fortsætter Henrik Jacobsen.

Husk at holde afstand

I år er der flere grunde til at være opmærksom på afstand, når vi fyrer nytårsraketter af. For det første skal du være opmærksom på, om der er særligt brandbare materialer i nærheden af, hvor du vil skyde fyrværkeriet af. Hvis du eller dine naboer har et stråtag, udgør det en særlig risiko for at blive antændt af raketterne. Raketter skal affyres med en afstand af mindst 200 meter til stråtag og 400 meter, hvis stråtaget er i vindretningen.

Artiklen fortsætter under annoncen

For det andet skal vi i år også være opmærksomme på at holde overholde myndighedernes retningslinjer omkring afstand, mundbind og håndsprit – og  så er det også bedst for brandsikkerheden, hvis håndspritten ikke kommer for tæt på nytårsfyrværkeriet.

Sådan får du en brandsikker nytårsaften

For at skabe tryghed omkring din private bolig og minimere risikoen for brand kan du følge fem gode råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen til en brandsikker nytårsaften:

Luk og lås døre til garage og skur. Flyt affaldscontainere og lignende indendørs, hvis det er muligt

Hvis ikke du har plads indenfor, så placér affaldscontainere m.v. i god afstand fra bygninger, luk låget og lås dem om muligt

Fjern brændbart materiale fra carport, altan, kælderskakt og lignende

Benyt kun godkendt fyrværkeri og overhold sikkerhedsafstanden, der skal fremgå af fyrværkeriet. Husk dobbelt afstand i vindens retning.

Brug fyrværkeriet som det er tiltænkt og hvor det er tiltænkt – og hold afstand!

Artiklen fortsætter under annoncen

Husk at sikre omgivelserne

“Vi er ikke altid herrer over, hvor vores fyrværkeri ender. Til gengæld kan vi sikre vores omgivelser mod brand ved at rydde op omkring vores bolig samt ved carporte. Og hvis vi i øvrigt er opmærksomme på afstand mellem håndsprit, ild og hinanden, kan nytårsaften blive en corona- og brandsikker aften”, siger Henrik Jacobsen.

Der gælder desuden særlige regler for transport og opbevaring af fyrværkeri. Læs mere om reglerne for både private og erhvervsmæssige sammenhænge på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, så du kommer sikkert hjem med dine raktter og gennem nytåret.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
1. december 2021 Politik, Sønderborg

1. behandling: Byrådets partier er enige om at ændre på forvaltningerne

1. december 2021 Politik

Siden kommunalvalget har de nyvalgte politikere haft flere forhandlinger, fordi de vil undersøge muligheden for at lave en flertalsgruppe, hvor alle partier med – og en del af den proces er at blive enige om den politik, der skal føres. Forhandlingerne betyder, at der skal ændres i kommunens Styrelsesvedtægter og den proces tog det sidden […]

Læs mere...