Broager Fjernvarme har ikke brug for at købe eller sælge varme

31. marts 2022 Broager

Med ca. 40 fremmødte – 24 med stemmeret – blev generalforsamlingen i Broager Fjernvarme onsdag den bedst besøgte i mange år og debatten var både livlig og konstruktiv, skriver Broager.dk

”Project Zero og Sønderborg Kommune vil gerne, at vi kommer ind i varmen igen med brug af overskudsvarme. Afgiften på overskudsvarme fra teglværkerne er væk og kan vise sig at kunne blive rentabel, når de tekniske løsninger er færdigudviklet. Dog er etableringsomkostningerne meget høje”, sagde formand Peer Monger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Man kunne også tænke sig en forsyning fra teglværksområdet til Skodsbøl og Smøl. Det vil dog være et stort projekt, og den beregning, Broager Fjernvarme tidligere har fået lavet af firmaet Added Values i samarbejde med Sønderborg Varme og Sønderborg Forsyning viste, at det ikke var rentabelt. Men ideen er ikke glemt og vil gennemgået igen i 2022-23.

Vi vil følge meget tæt, hvornår teknikken er så veludviklet, at vi kan hjemtage overskudsvarmen fra teglværkerne, lovede Peer Monger og ser en mulighed i, at det kan blive til gunst for Smøl og Skodsbøl.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men etableringsomkostningerne vil være høje og kræve en meget stor tilslutning, påpegede formanden.

”Vi har haft en del spørgsmål til, hvordan vores fremtid vil være med hensyn til sammenlægning af varmeproduktion i hele Sønderborg Kommune, oplyste formanden.

”Der har været holdt en del møder om, hvordan vi samlet i alle tre forsyningsselskaber kan dele vores viden og produktion af varme, så alle kan forsynes bedst og billigst i fremtiden. Men en egentlig sammenlægning er ikke aktuel lige nu. Med vores produktionsanlæg har vi ikke brug for hverken at købe eller sælge varme”, sagde Peer Monger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Netop prisen på varme med to prisstigninger på kort tid var et debatemne. Broager Fjernvarme er nemlig landets grønneste med ca. 91 procent grøn produktion fra varmt grundvand og solceller – men ikke det billigste fjernvarmeværk.

Men alt bliver sat ind på at mindske omkostningerne til at producere varmen. Om en måneds tid forventer fjernvarmen at få lov til at udskifte to gamle gaskedler med én ny elkedel. Det vil reducere behovet for naturgas. Det er nok så væsentligt i forhold til sanktionerne imod Rusland!

Artiklen fortsætter under annoncen

 

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
19. maj 2022 Erhverv, Nordborg

Skal du med til Klovneløb?

19. maj 2022 Erhverv

Den 29. maj fra kl. 13.30-16.30 er der Klovneløb i Nordborg og det har til formål at samle familier og venner til en hyggelig dag i en god sags tjeneste. Med løbet samles der ind til den landsdækkende forening Danske Hospitalsklovne, så endnu flere hospitalsklovne kan komme ud og glæde børn og unge, der må […]

Læs mere...