De nuværende regler for solcelleanlæg på blandt andet kommunale bygninger bliver kritiseret for at være unødvendigt komplekse, blandt andet fordi de kræver oprettelse af driftsselskaber for hvert anlæg.
”Vi er enige i, at reglerne er for bøvlede. Derfor udnyttede kommunen dispensationsordningen i 2015, hvor vi kunne søge tilladelse til opsætning uden selskabsdannelse. Det har gjort, at vi i dag har relativt mange anlæg på vores bygninger”, siger John Knudsen, afdelingsleder, Energi og Byggeri, Sønderborg Kommune, til SønderborgNYT.
Sønderborg Kommune har været aktiv i arbejdet med at installere solceller på kommunens bygninger og har allerede taget betydelige skridt for at fremme den grønne omstilling. Ifølge John Knudsen har mere end 50 af kommunens bygninger nu solceller på taget.
”Vi har over 50 af kommunens bygninger med solceller på taget. Tallet er et cirka-tal, da vi løbende køber og sælger bygninger, men cirka 40 af anlæggene blev etableret under dispensationsordningen fra 2015. Det betød, at vi ikke skulle oprette et selskab for hvert enkelt solcelleanlæg”, forklarer John Knudsen.
Den tidligere dispensationsordning, der var gældende i 2015, gav kommuner mulighed for at opsætte solceller uden at etablere selvstændige driftsselskaber. Dette gjorde det lettere for kommuner som Sønderborg at tage store skridt mod grøn energi. Dispensationsordningen er dog ikke længere en mulighed, og de seneste cirka 10 anlæg er etableret under de nuværende regler ved ombygning eller nybygning.
”De nuværende regler betyder, at vi kan opsætte solceller afhængigt af bygningens størrelse uden at skulle danne selskaber. Det sker typisk i forbindelse med større bygningsrenoveringer eller nybyggerier. Kravet er blot, at solcelleanlæggene skal passe ind i bygningens energiramme, og det betyder, at vi i nogle tilfælde har sat færre solceller op, end vi reelt havde tagareal til, for ikke at overskride energirammen”, siger John Knudsen.
Om få år vil EU stille krav om, at flere bygninger skal have solceller. Dette ser Sønderborg Kommune allerede nærmere på, men en politisk beslutning er nødvendig, før der kan handles.
”Vi analyserer på, hvordan vi kan opfylde de kommende EU-krav. Da vi udvalgte de bygninger, der i dag har solceller, prioriterede vi de bedste og mest velegnede bygninger. Men fremadrettet bliver det en større udfordring, fordi der er mange detaljer i de nye krav, og det skal samtidig være økonomisk forsvarligt”, forklarer John Knudsen.
I dag producerer kommunens solcelleanlæg primært elektricitet til de bygninger, de er installeret på, da anlæggene kun er af mindre beskaffenhed på grund af energirammebegrænsningen.
Selvom Sønderborg Kommune har opnået meget inden for grøn energi, er der stadig udfordringer på vejen. Kommunen vurderer løbende, hvordan den kan finde den bedste balance mellem CO2-besparelser, økonomi og de krav, der stilles fra lovgivning og EU.
”Vi ser også på, om vi kan opnå samme CO2-besparelser gennem andre løsninger for de samme penge. Det er vigtigt, at der er en fornuftig økonomi i projekterne, så de kan løbe rundt”, fortæller John Knudsen, afdelingsleder, Energi og Byggeri, Sønderborg Kommune, til SønderborgNYT.