Byrådets yngste er gennem læretiden og klar til en ny omgang

18. november 2017 KV2017

Byråds yngste medlem Jesper Smaling på 27 år nærmer sig slutningen af sin første periode.

“Da jeg stillede op til valget i 2013 var min indsigt i de kommunale processer en anden end den er i dag”, siger Jesper Smaling til SønderborgNYT.

Men selvom man som ny ikke har stor indsigt i, hvordan der arbejdes i et byråd og alle udvalgene, så har man ifølge Jesper Smaling alligevel en rolle.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg synes, at man som ny mand i byrådet har en vigtig rolle i at udfordre det bestående, og trække tingene i den retning man mener er rigtig. Et eksempel er erhvervsområdet, hvor vi med Sønderborg Erhvervsservice og Sønderborg Vækstråd har fået skabt et langt bedre tilbud til iværksættere og erhvervsdrivende end der var tidligere. Vores virksomheder bliver nu mødt med bud på løsninger i stedet for begrænsninger”, siger den unge byrod.

Skattefinanserede buskort

Under valgkampen i 2013 var SF fremme med gratis buskort til unge på ungdomsuddannelserne og det samme var DSU’erne. Hvem der har æren for at være først med, at de unge skal have buskort for skattekroner er der ikke enighed om.

Men byrådet besluttede, at de unge ikke selv skal betale deres transport.

”Politik er et håndværk, målet er at skabe et flertal for sine forslag, derfor er det vigtigt at arbejde på de indre linjer inden man kommer med forslag. Det var naturligvis også tilfældet med mit forslag om gratis buskort. Det var fantastisk at se et samlet byråd støtte op om det i sidste ende”, siger Jesper Smaling.

De unges talerør

De politikere, der nogle gange selv bærer forslag med ind i udvalg og byråd, finder sjældent på dem selv, men samler dem op på deres veje gennem hverdagene.

”Jeg tror man som menneske og politiker er rundet af den omgangskreds og de input man får i hverdagen. Jeg har forsøgt at være de unges talerør i byrådet og derfor har sager som unges buskort, Ungehus, lærepladser og uddannelser fyldt meget i mit virke. Men det har også været lærerigt at skulle forholde sig til en lang række af sager jeg ikke havde tænkt så meget over inden jeg kom i byrådet”, siger Jesper Smaling.

Selvom der er gledet en stor bunke sager gennem udvalg og byråd de seneste fire år, så er der stadig meget, der skal gøres, hvis Sønderborg skal være i fortsat udvikling og på vej til at blive endnu bedre at bo i.

”Jeg har den tilgang til livet, at vi skal gøre det bedre i morgen, end vi gjorde det i dag. Derfor er der fortsat mange områder, hvor vi skal arbejde på at gøre tingene anderledes og bedre. Jeg har en bedre forståelse for, hvordan tandhjulene i kommunen drejer og for, hvad man kan gøre for at påvirke processerne”, siger Jesper Smaling, der igen har sit navn på stemmesedlerne.

Han håber, at det nye byråd vil fortsætte med at investere i udvikling af vores område, i den nære velfærd og i tiltrækning af arbejdspladser og studiepladser.

“Det er vigtigt, der er råd til indsatserne – også i fremtiden”, siger han.

 

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk