Danmark: Samlivet i det dansk-tyske grænseland skal gøres til verdensarv

5. februar 2019 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Repræsentanter for det tyske mindretal i Danmark og det danske mindretal i Tyskland hilser det velkommen, at kulturminister Mette Bock nu vil foreslå FNs kultur­­organisation UNESCO, at gøre samlivet i det dansk-tyske grænseland til immateriel verdensarv.

”Vi har her i vores grænseland i de sidste 100 år opbygget noget, der allerede nu tjener til inspiration for andre regioner med mindretal. Derfor er det oplagt, at optage vores mindretalsmodel i UNESCOs samling af vellykkede eksempler på godt samliv. Vi er meget taknemmelige for, at den danske regering nu på vegne af Danmark og Tyskland går videre med forslaget til UNESCO”, siger Jon Hardon Hansen, der er formand for det danske mindretals kulturelle hovedorganisation Sydslesvigsk Forening, SSF.

Artiklen fortsætter under annoncen

Formanden for det tyske mindretals Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN), Hinrich Jürgensen, fremhæver, at det gode samliv mellem danskere og tyskere i grænselandet har været en lang proces: ”Det ville være kronen på generationers arbejde for gensidig forståelse, hvis vores mindretalsmodel i jubilæumsåret 2020 får denne særlige status. Danskere som tyskere fra mindretallene og flertallene i grænselandet har lagt hjerteblod i at nå frem til gensidig forståelse. Det er deres fortjeneste”.

Artiklen fortsætter under annoncen

SSF og BDN havde for et år siden i fællesskab søgt Danmark og Tyskland om at optage det gode samliv mellem flertal og mindretal omkring landegrænsen i Jylland som national immateriel kulturarv. Dette er sket i mellemtiden. National kulturarv kan af staterne nomineres til status som verdensarv, skriver Deutsches Generalsekretariat i en pressemeddelelse

UNESCOs immaterielle kultursarv omfatter særlige sæder, skikke og handlemåder, deriblandt også såkaldte best practice-eksempler, der kan tjene som forbillede for andre regioner i Verden.

13. juni 2024 Sport, Sønderborg

TV: Dygtige OL-deltagere blev hædret på Rådhustorvet

13. juni 2024 Sport

Onsdag eftermiddag kom de fleste af de 42 trænere, hjælpere og idrætsudøvere, som har været med til Special Olympic Games i Frederikshavn ind på Rådhustorvet, hvor de alle blev hædret af borgmester Erik Lauritzen. SønderborgNYT TV var med. Idrætsudøverne, der alle har udfordringer, kommer fra Dybbøl Idræts- og Ungdomsforenings håndbold, Sønderborg Boldklub, Dansk Handicapidræts lokale […]

Læs mere...