Dansk-tysk samarbejde skal fastholde produktion i grænseregionen

11. august 2017 Erhverv

Et treårigt projekt, som har til formål at styrke den regionale konkurrencedygtighed inden for produktion, er skudt i gang.

Antallet af industriarbejdspladser i Danmark og Nordtyskland er faldet markant over de seneste 10 år. Sammen med en teknologisk udvikling, der har gjort kommunikation og transport på tværs af grænser billigere, har den lavere løn til arbejdere i Østeuropa, Kina og Indien gjort det attraktivt at flytte produktionen til udlandet.

Men med produktionen, forsvinder en stor del af vores innovation også. Og hvad skal vi leve af, hvis industrien forsvinder?

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi skal være smartere

Et dansk-tysk samarbejde er nu blevet oprettet med projektnavnet ’InProReg’, som står for Innovativ Produktionsregion. Projektet sigter mod at styrke den regionale konkurrencedygtighed inden for produktion i Syddanmark og Nordtyskland.

“Vi kan ikke konkurrere på løn, men vi kan være smartere”, siger Arne Bilberg i ewn pressemeddelelse. Han er lektor på SDU Sønderborg og tovholder for projektet.

Han fortæller videre, at ved at styrke produktionen i regionen gennem nye systemer og smarte tilgange til styring af forsyningskæderne, vil især små og mellemstore virksomheder kunne øge deres konkurrencedygtighed. Dette opnås blandt andet ved at styrke moderne automatiserede produktionssystemer og innovative tilgange til produktudvikling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet er delt op i to dele, hvoraf den første har fokus på at opbygge viden om innovativ produktion. Den anden del fokuserer på netværks- og klyngeaktiviteter, hvilket skal medføre en forretningsudvikling inden for den grænseoverskridende produktion. Dermed vil ’InProReg’ både bidrage til at arbejdspladserne inden for fremstillingsindustrien kan bibeholdes i den dansk-tyske grænseregion og samtidig hente allerede udflyttede arbejdspladser hjem igen.

Store fordele ved produktion i Syddanmark og Nordtyskland

Artiklen fortsætter under annoncen

Og det er faktisk en rigtig god idé at fastholde produktionen i Syddanmark og Nordtyskland. For selvom det ikke er muligt at konkurrere med lønnen i f.eks. Indien, så kan virksomheder holde bedre styr på pris og ikke mindst kvalitet, når både produktion og udvikling finder sted i samme hus. Derudover er danske og nordtyske medarbejdere dygtige.

“Vi er gode til at udnytte ny teknologi i regionen”, siger Arne Bilberg, og understreger, at flere virksomheder er begyndt at hente produktion og arbejdspladser hjem fra udlandet.

Artiklen fortsætter under annoncen

En undersøgelse udarbejdet af Dansk Industri i 2016 fortæller, at den hyppigste årsag til at hente produktionen hjem til Danmark er øget fleksibilitet, mens kvalitet og produktivitet deler andenplads som begrundelse.

’InProReg’-projektet involverer mange partnere, heriblandt Christian-Albrecht-Universität zu Kiel, Hochschule Flensburg, Eckener-Schule Flensburg, KiWi GmbH og Kiel Region GmbH på den tyske side af grænsen, mens virksomheder og stærke regionale aktører som RoboCluster, EUC Syd, Erhvervsakademi SydVest, Erhvervsakademi Sjælland, Easy Robotics ApS og Sønderborg Vækstråd er iblandt partnerne på den danske side af grænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Projektet varer i tre år og er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
22. september 2023 Samfund, Sønderborg

Kong Christian Xs Bro lukkes for al trafik

22. september 2023 Samfund

Sønderborg Kommune udfører det årlige eftersyn af Kong Christian Xs Bro og i den forbindelse spærres broen for al trafik. Lukningen sker onsdag den 27. september fra klokken 22.00 til torsdag den 28. september klokken 04.00 og gælder kørende trafik samt cyklister og gående, skriver Sønderborg Kommune. Der vil blive sat busser ind mellem togstationen […]

Læs mere...