Danskere i hele landet har taget Genforeningen til sig

2. november 2020 REGIONALT
Statsminister Mette Frederiksen på Dybbøl Banke den 15. juni
Statsminister Mette Frederiksen på Dybbøl Banke den 15. juni

Danskerne har i den grad taget Genforeningen til sig og fejringen af 100-året går nu ind i sin sidste måned, men genoptages næste år i et kompakt sommerprogram fra 1. maj til 15. juni.

En undersøgelse, som Epinion har lavet for Kulturministeriet, viser, at markant flere danskere har fået kendskab til Genforeningen i det første halvår af fejringen. Hvor kun 8 procent kunne nævne Genforeningen som historisk begivenhed i 2019, så kan næsten hver fjerde dansker nu uhjulpet komme i tanker om begivenheden i 1920.

Artiklen fortsætter under annoncen

Allerede før markeringens start lå kendskabet til Genforeningen højest blandt sønderjyderne og et halvt år inde i jubilæumsåret var kendskabet blandt danskere i andre dele af landet steget til det sønderjyske niveau.

I gennemsnit kender tre fjerdedele af danskerne nu til Genforeningen – hjulpet kendskab – og næsten alle disse kan placere både geografi og årstal korrekt. Samlet set er kendskabet steget særligt meget for danskere under 35 år.

”Danskerne har i høj grad taget jubilæet til sig. Historien om Sønderjylland er nemlig også fortællingen om, hvordan hele landets kulturelle og nationale identitet blev formet, og det er inspirerende at se, hvordan vidt forskellige aktører har engageret sig i at folde den ud på skrift, på film og i musik og kunst, siger Sekretariatsleder Simon Faber i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Kendskabet til denne skelsættende historie har nu fået et markant løft – selv om vi har nogle af de mest festlige oplevelser til gode”, siger Simon Faber videre.

Museer landet over tematiserer Genforeningen lige fra Frederiksborg Slot og Mosede Fort på Sjælland over afstemningsplakater i Den Gamle By og til sønderjyske malere i Lemvig.

I Sønderjylland viser museerne både i Tønder, Aabenraa og Sønderborg nye udstillinger om landsdelens dramatiske politiske, kunstneriske og personlige fortælling.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
5. februar 2023 Kultur, Sønderborg

Kom tæt på krimidronningen Sara Blædel når hun besøger Brecklings Bogcafé

5. februar 2023 Kultur

Allan Breckling har sat Sara Blædel – Danmarks kvindelige krimiforfatter nummer ét – på plakaten til den næste udgave af Brecklings Bogcafé, som finder sted i Sønderborghus onsdag den 1. marts fra klokken 19. “Når jeg får besøg af Sara Blædel igen, så er det på opfordring fra flere kvindelige krimilæsere og jeg er glad […]

Læs mere...