De blå partier trak deres vindmølle-debatforslag tilbage

27. april 2022 Politik

Nye Borgerlige, Venstre og Dansk Folkeparti havde sat et punkt på byrådets dagsorden og det blev debatteret på onsdagens møde Byrådssalen, hvor det så endte med at blive trukket igen.

De tre partier ville have Byrådet til at forholde sig til, hvad der skal være vindmøller i Sønderborg Kommune i fremtiden.

“Punktet er sat på fordi regeringen har lagt op til, at firedoble strømproduktionen fra landbaserede vindmøller og solceller”, sagde Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby. Hun fortalte videre, at holdningen i Venstre er, at vindmøller skal ud i havet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men hvad er det for et mandat, vi giver borgmesteren med til forhandlingerne, når de skal tages i KL”, sagde hun.

Borgmester Erik Lauritzen gav sig selv ordet og sagde:

“De stigende energipriser og naturgassen fra Rusland kalder på handling og heldigvis har vi en regering, der foreslår, at Folketinget tager en forhandling om vindmøller og solceller. Og i KL spørges der efter nye områder på land, hvor der kan stilles vindmøller op, men først skal rammerne på plads”.

“Det er ikke nyt, vi skal have planer for vedvarende energi – processen kommer helt af sig selv, når først vi får rammerne”, sagde Erik Lauritzen, som er fra Socialdemokratiet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Didde Lauritzen fra Socialdemokratiet havde forberedt sig på debatten og hun gav udtryk for, at det undrede hende, at Venstre i Sønderborg vil have vindmøller ude på vandet.

“På Christiansborg vil Venstre have flere vindmøller sat op på land og sammen med SF vil de forøvrigt også have flere biogasanlæg”, sagde Didde Lauritzen og foreslog at Byrådet udskød debatten om vindmøller.

“Inden sommerferien kommer der en konkret plan fra Folketinget, så lad os vente”.

Jan Prokopek fra Socialdemokratiet var på ingen måde i godt humør. Han havde læst i avisen, at Ellen Trane Nørby mener, at socialdemokraterne sidder på bagsædet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Du skal ikke skælde os ud for at sidde på bagsædet. Vi har om nogen været på forkant,  men at beslutte noget om vejen frem nu vil være direkte tåbeligt. Vi ved ikke, hvad det kommer til at koste, hvad kommune skal betale og hvad borgerne skal op med”, sagde Jan Prokopek Jensen.

Ellen Trane Nørby forklarede, at Venstre er optaget af, at Byrådet er i førersædet, som når det handler om ProjectZero og om Lillebælt Syd.

“Og vi behøves ikke vente indtil vi kender regningen”, sagde hun og tilføjede, at det burde være muligt at tage sådan en diskussion uden at nogle i Byrådet tager det personligt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Debatten kom vidt omkring og sluttede, da der blev præsenteret et såkaldt modforslag.

“Vi tager lige ti minutters pause, hvor partierne kan læse det og så samles vi igen”, sagde borgmesteren.

Efter pausen sagde Ellen Trane Nørby på vegne af de blå partier:

“Vi er enige om, at vi trækker vores forslag tilbage”.

Og dermed faldt modforslaget også – og Byrådet kunne tage hul på den egentlige dagsorden.

SønderborgNYT TV sendte byrådsmødet direkte fra byrådssalen – som du kan se her.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
27. maj 2022 Erhverv, Nordborg

Energikonferencen har aldrig været mere relevant og nødvendig end nu

27. maj 2022 Erhverv

Når ledere fra hele verden mødes i Sønderborg i begyndelsen af juni til Det Internationale Energiagenturs 7. årlige globale konference om energieffektivitet, sker det på et tidspunkt, hvor energieffektiviseringsløsninger aldrig har været mere relevante og nødvendige. Konferencen holdes af  Det Internationale Energiagentur, IEA, og det danske Klima-, Energi- og Forsyningsministerium med støtte fra Danfoss og […]

Læs mere...