De faldne fra Den Store Krig blev mindet

11. november 2020 Kultur

Onsdag klokken 11 begyndte mindehøjtidligheden, hvor tankerne går tilbage til Den Store Krigs afslutning og på alle de 5.270 sønderjyder – heraf 199 fra Sønderborg – der mistede livet i en krig, som de blev tvunget til at kæmpe.

Det er Kontaktudvalget for de militære traditioner, der står for mindehøjtidligheden, som – på grund af Corona-situationen – blev holdt uden offentlig adgang.

“Der deltog cirka 30 000 sønderjyder på tysk i Den store Krig og heraf har vi navnene på 5 270 døde og deres navne står på mindetavlerne på den danske kirkegård i Braine i Frankrig”, sagde Hjemmeværnets J P Rasmussen i sin tale.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der faldt 9 millioner soldater i Den Store krig og hertil kommer 6.500 civile.

“På en enkelt dag døde der 20.000 britiske soldater og til sammeligning døde der 43 danske soldater i krigen i Afghanistian”, sagde J. P. Rasmussen.

Den 11. november kl 11 i 1918 stoppede kanonerne og fredsforhandlingerne begyndte.

Forhandlingerne gjorde, at slesvigere skulle stemme om, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland skulle være.

Efter grænseændringen i 1920 var der to forskellige mindretal:
I Sydslesvig var der et dansk mindretal på 6-8.000 mennesker, mens 30-35.000 tilhørte det tyske mindretal i Nordslesvig.

Med København-Bonn-aftalerne fra 1955 blev grunden lagt til de senere års fredelige samliv mellem dansk- og tysksindede i grænselandet.

Viceborgmester Stephan Kleinschmidt og J. P. Rasmussen lagde kransene.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
14. maj 2021 Samfund, Sønderborg

Flyttede tilbage Sønderborg og skabte et energi-rigtigt drømmehus

14. maj 2021 Samfund

Den smukke natur, familien og Sønderborgernes venlige og imødekommende væsen, fik Marianne Albers, sammen med sin familie til, at flytte fra København tilbage til Sønderborg og fandt en bungalow-villa som de energi-renoverede og omdannet til deres drømmebolig. For Marianne Albers og hendes mand har huskøbet og en efterfølgende gennemgående energi-renovering, på alle måder været en […]

Læs mere...