Debat: Byggesagsgebyret er genindført – men foreninger fritages

4. oktober 2022 Sønderborg
Arkivfoto
Arkivfoto

Byrådsmedlem Daniel Staugaard, Venstre, skriver:

Sønderborg Byråd har netop landet et budgetforlig, hvor alle partier er med. Det har ikke været nemt at blive enige om et sparebudget og mange vil også mærke de negative konsekvenser.

I Venstre har vi fra starten sat en streg i sandet: Vi ville ikke acceptere den skattestigning, som ellers var lagt på bordet i forhandlingerne. Vi ville heller ikke acceptere øget brugerbetaling på kernevelfærden.

Både den foreslåede skattestigning og øget brugerbetaling på kernevelfærd ville ramme borgerne i hårdt i en tid, hvor vi alle kæmper med stigende priser på fødevarer og energi.

Desværre har det været nødvendigt at genindføre et byggesagsgebyr for både virksomheder og private, som opkræves i forbindelse med at kommunens medarbejdere skal sagsbehandle en byggeansøgning. Gebyret er genindført for at modvirke den væsentlig forlængede sagsbehandlingstid som ellers ville ske, som følge af reduktion i antallet af byggesagsbehandlere.

Foreningerne slipper for regningen

Som tidligere kommunal ansat har jeg selv tidligere arbejdet med byggesager i både Sønderborg- og Aabenraa Kommune. Jeg har talt med et utal af små foreninger, som ved stort drive og virkelyst, ønskede at få behandlet deres byggeansøgning til alt fra ombygning på klubhuse og bålhytter, til opstilling af telte i forbindelse med arrangementer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor har det været vigtigt for mig at bringe et konkret forslag ind i forhandlingslokalet, som gør at små foreninger bliver fritaget for det byggesagsgebyr, som nu bliver genindført.

De små foreninger har ikke økonomien til at betale tusindvis af kroner for at få tilladelse til at sætte et telt op i forbindelse med for eksempel en byfest eller en tilbygning på klubhuset, så plæneklipperen kan stå i tørvejr. De små foreninger er i forvejen økonomisk presset efter flere år med restriktioner og et fald i antallet af frivillige hænder. Vi skal værne om vores mange små foreninger, som gør et fantastisk arbejde til gavn for hele kommunen. Derfor skal vi også værne om deres skrøbelige foreningskasse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tak til alle byrådets partier for at tage godt imod mit forslag og for at få det ind i det netop færdigforhandlede budget.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk