Debat: Der er også brug for de små lokale virksomheder

2. maj 2022 Sønderborg

Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, skriver:

Det ser fint ud med nyistandsatte huse, nydelige carporte og pæne renoveringer i Sønderborg og rundt om på Als. Håndværkerne har gjort et flot stykke arbejde. Men de færreste tænker på, at det også er deres lokale håndværker, der sikrer at naboens søn eller datter får succes.

For selv om området har nogle af Danmarks store og præstigefyldte virksomheder, er der også brug for de små. De skabes når unge drømmer om at få foden under eget bord. Og for at det bliver en succes, viser erfaringen, at en faguddannelse og en læreplads hos den lokale håndværker er den sikreste vej. Nogle års arbejde i en mindre virksomhed er effektiv læremester. Det giver en sund realitetssans, så den unge kan gennemføre sin drøm på en måde, hvor den bliver holdbar og kan overleve de svære år i starten.

Artiklen fortsætter under annoncen

I en mindre virksomhed lærer de nemlig, hvordan en normal arbejdsdag forløber. De er med over det hele, så de finder ud af hvilke opgaver, der skal klares og hvor mange praktiske detaljer, der skal til, for at en virksomhed kan fungere og løbe rundt. Og samtidigt lærer de også at tage ansvar og løfte en opgave selv.

Som arbejdsgiverforening viser vores erfaring tilmed, at den lokale håndværksmester slet ikke er ked af at lærlingen eller svenden går med en drøm om at blive selvstændig. Sådan startede han selv og han har en dyb respekt for den vilje, der skal til for at realisere drømmen. Derfor er det også mere med stolthed end ærgrelse, når en han siger farvel til en medarbejder, der vil starte for sig selv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi ser i Dansk Håndværk endda ofte, at den unge får en hjælpende hånd de første år, hvor enmands-virksomheden endnu ikke har kunder nok. Så giver den gamle læremester en håndsrækning med nogle supplerende opgaver, mens den unge bygger sin livsdrøm op.

Så næste gang du ringer efter tømreren, mureren eller smeden, så glæd dig over, at du ikke alene holder gang i lokalsamfundet – men at du også er med til fastholde grundlaget for at de unge komme godt i job og endda selv kan opbygge de nye virksomheder, der skaber liv og vækst i det område, hvor du bor.

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...