Debat: DI peger på mere kommunal udlicitering i Sønderborg

21. september 2018 Sønderborg

Branchedirektør i DI Service, Jakob Scharff, skriver:

I Sønderborg Kommune sidder lokalpolitikere netop nu i slutfasen af deres drøftelser om kommunens budgetter for 2019. Her skal byrådsmedlemmerne drøfte forslag til, hvordan de kan få kommunens økonomiske ender til at mødes. Inden lokalpolitikerne griber ud efter nye besparelser, vil vi i DI gerne opfordre til, at byrådsmedlemmerne ser på, om ikke et øget og styrket samarbejde mellem kommunen og virksomhederne kan føre til en bedre og/eller billigere løsning af deres driftsopgaver.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det kan hjælpe med at få budgetkabalen til at gå op og mindske eller helt undgå behovet for yderligere besparelser.

Jacob Scharff fra DI.

Netop i Sønderborg Kommune er der fortsat gode muligheder for at undersøge, om private leverandører kan være med til at forbedre drift og vedligehold af eksempelvis veje, parker og ejendomme. DI kan i hvert fald konstatere, at kommunerne kun har givet virksomhederne mulighed for at byde ind med deres løsninger i forbindelse med lidt over 26 pct. af disse praktiske opgaver. Til sammenligning har de bedste kommuner involveret private leverandører ved 45 pct. af den samme type opgaver.

En oplagt kommunal opgave, der kan udbydes til private virksomheder, er driften af kommunens parker og veje, hvor der allerede er positive erfaringer i flere kommuner. Eksempelvis i Favrskov Kommune, hvor kommunen fik en ensartet kvalitet og samtidig opnåede en økonomisk gevinst på omkring 4 mio. kr. årligt.

Om gevinsterne, som samarbejdet med virksomhederne skaber, skal benyttes til at bevare eller øge kommunens service, sænke skatter eller noget helt tredje er selvfølgelig op til den enkelte kommune. For DI’s vedkommende handler det i første omgang om ikke at gøre udbud af sådanne opgaver til en ideologisk kampplads mellem offentligt og privat. Det handler i bund og grund om at få det bedste tilbud og sikre, at borgernes skattekroner bliver brugt klogt, så vi kan få mest muligt velfærd for pengene.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk