Debat: DSU har opskriften som kan gøre Sønderborg førende på uddannelse af faglærte

10. januar 2023 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Mads Brandhøj, Sofie-Patrizia Jørgensen, Emilia Lindberg og Hannah Larsen, DSU Sønderborg, skriver: 

Vi har startet en kampagne for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Projektet hedder: Et faglært Sønderborg. Vi er super glade for at se, at der i det nye regeringsgrundlag er lagt op til en markant styrkelse af erhvervsuddannelserne… endelig!

Men lad os lige se på, hvordan tallene rent faktisk er: 100.000 – det er så mange faglærte, vi ifølge Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd kommer til at mangle i 2030.

Artiklen fortsætter under annoncen

30 procent – så mange skal ifølge erhvervsskoleloven søge en erhvervsuddannelse efter 9. klasse, og det skal allerede ske i 2025. Det er dybt nødvendigt for dansk økonomi og for den grønne omstilling. I Sønderborg er det sølle 20 procent af de unge, der søger ind på en faglært uddannelse. Det er slet ikke godt nok!

Det er i den grad på tide, at erhvervsuddannelserne bliver set som ligeså fin uddannelser, som gymnasiet gør. Den kamp mener vi, at Sønderborg skal gå forrest i. Kampen for et faglært Danmark er for alvor kommet på den politiske dagsorden, og også i Sønderborg kan vi gøre meget for, at folkeskolen bliver bedre til at gøre de unge opmærksomme på fordelene ved at blive faglært.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor foreslår vi:

At indføre faglige forældremøder i folkeskolen

Det er vigtigt at både børn og forældre bliver præsenteret for erhvervsuddannelserne af en vejleder, der selv er stolt indehaver af et svendebrev. Eftersom at vi ved at den største indflydelse på de unges valg af uddannelse er mor og far, så er oplysning af forældrene en hjørnesten. De faglige forældremøder har til formål at informere forældrene om, at der findes mere end den boglige vej for de unge. Vejledningen skal have et ekstra gear i Sønderborg!

Artiklen fortsætter under annoncen

At gøre den praktiske projektopgave obligatorisk

Vi synes ikke det er nok at de unge at blive præsenteret for erhvervsuddannelserne gennem forældre og lærer, men at de også prøve kræfter med dem. Vi foreslår at gøre den praktiske opgave i 9. klasse obligatorisk, da den er med til at skabe respekt om det praksisfaglige arbejde allerede i folkeskolen. Vi kan ikke blot snakke os til flere faglærte – de unge skal selv mærke det fede ved at kunne pege på noget og sige: ’Se det har jeg lavet’. Ægte faglig stolthed skal opleves.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så kære formand for Børne- og Uddannelsesudvalget, Jesper Smaling, hvis du da læser med. Du har en enestående chance for at skabe den forandring, der er nødvendig for ‘Et faglært Sønderborg’. Praktisk projektopgave og faglige forældremøder er de to første lavthængende frugter der skal gøre Sønderborgs unge faglærte.

Og til alle andre: Send jeres børn i lære. Vi kender en mester eller to, der står og mangler en lærling.

25. april 2024 112, Sønderborg

Brand i grillbaren Hos Jesper

25. april 2024 112

Onsdag aften ved 23-tiden var der brand i grillbaren Hos Jesper tæt ved Rutebilstationen. “Der var nogle unge gutter, som havde ringet til mig og sagt, at det røg fra grillbaren, så jeg skyndte mig herhen”, siger Jesper Sørensen til SønderborgNYT. Da han åbnede døren væltede røgen ud og han skyndte sig at lukke igen […]

Læs mere...