Debat: Giv kompensation for vindmølleudsigt

Arkivfoto
Arkivfoto
16. september 2022 Sønderborg Skrevet af: Redaktion

Folketingskandidat Jesper Esbensen, Konservative, skriver:

Selv om mange er presset af de stigende energipriser, så har de fleste forstået at vi må stoppe udledningen af klimagasser. Ruslands krig mod Ukrainer viser tydeligt hvad der sker når vi udfaser energikilder som kul, olie og gas hurtigere end der skaffes nye.

Vi har vedtaget at vi skal have reduceret vores udledning til 70 procent i 2030 af hvad den var i 1990. Det svarer ca. til en halvering af vores forbrug af fossile energikilder i forhold til i dag. Vi får næppe et atomkraftanlæg inden den tid og energi-øerne står først færdige efter 2030. Derfor må vi forvente at der skal stilles flere vindmøller op på land og kystnært og der vil komme flere solcelleparker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men opstillingen af vindmøller på land er næsten gået i stå, selv om det er der, man kan producere den billigste strøm. Mange kommuner lukker ned for projekterne, fordi de lokale beboere ikke vil have møllerne i deres baghave. Og hvem kan ikke forstå det. Rædselsscenariet er, at et pensionsselskab stiller møllerne op, sælger strømmen til københavnerne og giver de lokale et skulderklap for samfundssind for at have løst Københavns problem med CO2-udledning. Selvfølgeligt vil ingen acceptere at få deres udsigt ødelagt eller den landlige ro uden, at man får noget for det. Og det er ikke kun udsigten, der er ødelagt, det er helt håndfast, at huspriserne omkring møllerne der falder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skal beboerne i området selvfølgeligt kompenseres for. De skal sikres, at hvis der stilles møller op, skal de kompenseres, om de har engageret sig i det eller ej. Kompensationen skal ikke være betinget af, at man har råbt højt og klaget. Den skal komme helt automatisk.

Tager vi f.eks. vindmøllerne i Lillebælt. Her vil man her stille en vindmøllepark op, der sammenlagt producerer 160 MW. Uden at kende tallene præcist vil parken løbende producere omkring 25 procent af den nominelle kapacitet. Altså 40 MW eller 40000 kWh i timen. Sælges strømmen til 2 kr./kWh bliver det til. 80.000 kr./timen eller 700 millioner om året. Der bør i den forretning være mulighed for at kompensere dem, der skal se på det. Det store spørgsmål er, hvor mange husstande der bliver berørt og dermed skal dele en eventuel kompensation.

Artiklen fortsætter under annoncen

Beboerne kunne f.eks. kompenseres på basis af overskuddet, så de kommer til at tage en del af risikoen for, at det ikke blæser. Rundt om vindmøllerne definerer vi zoner, og i hver enkelt zone skal man have en prædefineret andel af møllens produktion i kroner og ører – direkte ind på kontoen.

På den måde engagerer vi lokalsamfundet, og kompenserer dem rimeligt, kontinuerligt og ind til den dag møllerne pilles ned igen.

Det er vigtigt at holde sig for øje, at det koster omkring 20-25 øre at producere en kWh på land, og omkring 30-35 øre på kystnært.  Der altså god samfundsmæssig økonomi i at stille møllerne på land. At der er mennesker, der kommer til at tjene lidt penge på blot at bo det rigtige sted uden at røre en finger, skal vi vist ikke have ondt af, for sådan er det i det meste af København.

28. marts 2024 Samfund, Sønderborg

Rigtigt mange blev en del af Stop Madspild

28. marts 2024 Samfund

Torsdag stod adskillige mennesker i kø for at hente overskuds-madvarer i Frivillighedens Hus, hvor en gruppe på 18 frivillige stod klar til at dele ud og på den måde var både frivillige og modtagere en del af Stop Madspild, som også bakkes op af en række lokale dagligvarebutikker. “Vi har fået en masse madvarer, som […]

Læs mere...