Debat: Har regionsrådet og Bios ansvaret for ambulanceskandalen?

7. november 2016 REGIONALT

SønderborgNYT har modtaget følgende læserindlæg fra Finn Andersen, Hårby:

Offentlige udbud, mener jeg, bliver stærkt problematiske, når man ser på Region Syddanmarks håndtering af ambulanceudbudet. Ligegyldigt hvor mange såkaldte eksperter og meningsdannere der kommer på banen, her i bagklogskabens ulideligt klare lys – med fine forkromede indlæg i debatten,, hvor Falck udråbes som den store skurk – er fakta bare, at ansvaret for Bios fejlslagne projekt alene ligger hos Bios og regionens politikere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bios, med dir. Morten Hansen i spidsen, var grundlæggende utroværdig overfor redderne og de fleste af regionens politikere latterligjorde redderne og deres firma, Falck. Det var de helt afgørende faktorer, der væltede Bios og den altafgørende grund til reddermanglen.

At man som politiker kan tro, at et firma uden international erfaring, med alvorlige kartelsager i lasten og økonomisk kun baserer sig på lånte midler, helt uden som minimum meget stram styring fra regionens side, umiddelbart kan håndtere en af samfundets hjørnestene, vidner kun om fatal mangel på viden på området og en grundlæggende mangel på respekt for andre mennesker og seriøse firmaer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Efterfølgende hjemtager politikerne så det kuldsejlede projekt, som nu ligger milevidt fra det oprindelig udbudte og til minus 15 procent for nogle af aktiverne. Men i sin iver for denne hjemtagelse taber politikerne igen overblikket og mister muligheden for at Lønmodtagernes Garantifond dækker Biosreddernes løntilgodehavende i konkursboet.

Regionens ambulanceselskab fastholder og fortsætter helt i Biosstilen, hvor man giver en masse løfter til redderne, for efterfølgende at løbe fra dem, godt anført af folk fra den tidligere Biosledelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Politikernes og navnlig Thyge Nielsens dømmekraft, eller mangel på samme, træder også tydeligt frem nu, hvor det viser sig, at deres store tiltro til Rabobank, som jo reelt var rygraden i Bios og den stillede bankgaranti, totalt svigter. Ja, begge dele var og er måske uden betydning i forhold til at få bare nogle af de tabte millioner af kroner tilbage i den slunkne regionskasse.

For ikke at tale om de 31,6 mio. kr som politikerne enten lånte Bios eller Bios snød regionen for – man kan selv vælge – utvivlsomt for at forhindre en konkurs allerede i december sidste år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvor er konkurrencen?

Et forløb som dette gør jo, at virksomheder skal tænke sig rigtig grundigt om, inden de bruger tid og penge på udformning af udbud på offentlige opgaver. Og hvor er den så højt besungne konkurrence?  Hele fundamentet og meningen med udbud bliver sat ud af kraft, når politikere tror, de kan lege kispus med erhvervslivet. I den forbindelse er det også skræmmende, at politikerne ikke engang har en bare nogenlunde realistisk forestilling om, hvor omkostningsniveauet ligger på det de udbyder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ingen i branchen troede på Bios urealistiske lave pris på ambulanceopgaven. Alle alarmlamper lyste politikerne lige op i ansigtet under hele forløbet.

Min respekt for Thyge Nielsen, Stephanie Lose med flere ligger på et meget lille sted og de kommer ikke i kategorien: Respektable politikere.

Slet ikke når ansvar og konsekvenser kun er noget, man taler om og ikke noget man tager.

Deltag i debatten på SønderborgNYTS Facebookside.

 

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk