Rektor Karl Kristian Højberg og regionsrådsmedlem John Lohff, næstformand og formand i Støttegruppen for Universitetsuddannelser i Sønderjylland, SUS, skriver:
Region Syddanmark har i regionens nye vækst- og udviklingsstrategi gjort meget ud af vigtigheden af at understøtte SDU. Dette fordi universitetet har en unik organisatorisk opbygning med decentrale campusser, der hver især gerne skulle medvirke til forøget regional vækst og udvikling.
Dette i såvel Sønderborg som Esbjerg, Kolding og Slagelse og altså ikke alene i Odense.
Det har været vigtigt for Udvalget for regional udvikling i regionen, at universitetet spiller en betydelig rolle i den fremtidige udviklingsplan, samt at der synliggøres en stærk og mærkbar interesse fra regionens side i at understøtte SDU.
Forventningen vil så modsat være, at SDU vil arbejde med at udvikle alle campusser til gavn for hele regionen.
Visionen for de lokale campusser
Skal SDU være hele regionens universitet må det være på sin plads at spørge om hvad visionen er for de enkelte
campusser uden for Odense? For år tilbage forlød det f.eks., at SDU – Sønderborg skulle være Syddansk Universitets internationale flagskib med blik for grænseforhold, Tyskland, eksportmarkederne til gavn for Sønderjyllands virksomheder m.v. Siden er cand. negot i kinesisk forsvundet, og nu er det meddelt, at Institut for Grænseregionsforskning lider samme skæbne. Efter vores opfattelse er det vigtigt med den internationale profil, så hvordan sikrer vi, at SDU fortsat har det fokus også regionalt?
Studieudbuddene
De lokale virksomheder i Sønderjylland har i mange år næsten tryglet SDU ledelse om at oprette og gennemføre yderligere ingeniørstudier i Sønderborg til at mætte virksomhedernes behov. Denne proces er der efter vores vidende fremdrift i, men hvad med uddannelser til fremtidige ægtefæller/kærester og supplerende eller alternative fokusområder. Hvad med efteruddannelsestilbud til de mange akademikere, som findes i området? Vi tænker bl.a. på en styrkelse af de humanistiske discipliner. En egn kan ikke være tjent med at være for ensrettet i tilbuddene, og der bør søges en større spredning i udbuddene. Oplagt vil det være med f.eks. faget tysk og nogle internationale studier med sigte på Europa og resten af verden.
Bestyrelsens geografiske bredde
Efter vores opfattelse vil et universitet have størst glæde af en bestyrelse der i højere grad repræsenterer hele universitetets dækningsområde. Hermed som minimum en repræsentant fra hver egn/campus i SDU udbredelsesområde. Dette er desværre ikke tilfældet i dag. Hvorfor ikke?
En lokal leder af campus
Tidligere har der været en debat om et ”lokalt folkeligt ansigt” på de enkelte campusser som leder af campus. Det er konstaterbart, at de enkelte lokale virksomheder, myndigheder som enkeltpersoner i alle årene har efterlyst et ansigt på den person, der er den daglige leder af det lokale campus. Dette er efter manges opfattelse en oplagt mulighed for at styrke og kanalisere den lokale innovationskraft til glæde for regionens forskellige egne. Hvad er årsagen til en vis tilbageholdenhed på dette område?
Vi håber, at vi med dette ”opråb” kan være med til at styrke dialogen, så vi fortsat har stærke campusser regionalt netop i kraft af SDU decentrale opbygning.