Debat: Hvorfor er vi bange for robotterne?

2. november 2015 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Johanne Gregersen, bestyrelsesformand ved Erhvervsakademi SydVest og Thorkild Jacobsen, bestyrelsesformand ved EUC Syd, skriver:

Industrien automatiserer i stigende grad produktionen med robotteknologi. Det sker her i Danmark, men i Robotterne kommersærdeleshed på verdensplan. Mange frygter, at robotter overtager medarbejdernes opgaver og gør dem arbejdsløse. Men undersøgelser viser, at robotteknologi bidrager til vækst. Spørgsmålet er, om frygten for automation sætter os tilbage i udviklingen? Hvis vi ikke kan leve op til de nye krav, risikerer vi at miste arbejdspladser til udlandet. Derfor må og skal vi investere i efteruddannelse til regionen nu.

Artiklen fortsætter under annoncen

Automation øger effektiviteten og kvaliteten. Det er med til at skabe en øget efterspørgsel og dermed flere ansættelser. Kort sagt: automation skaber vækst i virksomhederne. Men det kræver, at vi har medarbejdere, der kan håndtere robotterne.

Når snakken falder på automation, frygter mange, at robotterne overtager medarbejdernes opgaver. Det gør de også. I mange tilfælde drejer det sig dog om de ensidige opgaver, som slider fysisk på vores medarbejdere. Med ny robotteknologi skal medarbejderne i stedet programmere, styre og vedligeholde robotterne. Opgaver, der er langt mindre fysisk krævende og vigtige for, at vi kan bevare og udvikle konkurrenceevnen.

Artiklen fortsætter under annoncen

De nye opgaver stiller nye krav til medarbejdernes kompetencer. Det er derfor afgørende, at vi følger udviklingen og efteruddanner Syddanmarks medarbejdere, så de kan leve op til de nye krav. Alternativet er, at vi outsourcer produktionen til udenlandske virksomheder, hvor de har billigere lønninger og ikke har de samme betænkeligheder ved at anvende robotteknologi.

Og så kan vi for alvor tale om at miste arbejdspladser i Danmark.

Automation er vejen til vækst

Artiklen fortsætter under annoncen

63 procent af de virksomheder, der anvender robotteknologi, oplever en fremgang i produktiviteten. Det viser analysen “Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen” foretaget af Dansk Metal og Dansk Industri. Maskiner og robotter er i dag billigere, bedre og mere fleksible, end de tidligere har været, og både mindre og større virksomheder kan få gavn af dem.

Robotter effektiviserer produktionen, men de sender ikke medarbejderne på gaden. Tværtimod. De kræver installering, programmering, administration og vedligeholdelse. Alt sammen opgaver, som kloge hænder skal udføre. Men det kræver et kompetenceløft blandt medarbejderne i industrien, både de faglærte og teknikerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Opgradering eller outsourcing

Vi har mange dygtige medarbejdere i Region Syddanmark, men de krav, robotteknologien stiller til medarbejderne,  ligger ikke nødvendigvis inden for deres kompetencefelt. De faglærte skal gennem efteruddannelse tilegne sig den viden og de kompetencer, som er en del af det dobbelte uddannelsesløft, der skal til, for at de kan være med til at skabe vækst i vores viden- og produktionssamfund.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi ser et kæmpe potentiale foran os. Det gør erhvervslivet også. De efterspørger faglærte, der kan varetage de nye opgaver og være med til at skabe vækst i virksomheden. Derfor har vi styrket mulighederne for efteruddannelse på området. Den nye uddannelse ”Automation og Drift” på Erhvervsakademi SydVest og uddannelsen til automatiktekniker samt efteruddannelse af faglærte automatikteknikere hos EUC Syd er blot nogle af de nye tilbud. Desværre er kendskabet til uddannelserne for snævert.

Derfor arbejder vi i Region Syddanmark sammen på tværs af videninstitutioner, virksomheder og organisationer for at gøre erhvervslivet opmærksomme på mulighederne for uddannelse. Blandt andet afholder Teknisk Landsforbund og Erhvervsakademi SydVest møder om mulighederne for opkvalificering af produktionsteknologer. Teknikerne skal blandt andet være med til at implementere robotterne i virksomhederne. Derfor er det vigtigt, at de får den ekstra viden, der skal til, for at de kan være en del af den innovative udvikling.

For at udbrede kendskabet til regionens uddannelsestilbud yderligere holder Dansk Industri og Dansk Metal i danfosssamarbejde med EUC Syd og Erhvervsakademi SydVest et morgenmøde den 5. november. Det er fra 8-10 på Danfoss i Nordborg. Her kan alle interesserede høre om udviklingen og tendenserne i industrien og de mange uddannelsestilbud på området.

Vi har en fælles opgave i regionen. Vi må tage stilling nu. Vil vi sammen skabe job, effektivitet og vækst? Eller vil vi miste arbejdspladser til udlandet og sende vores medarbejdere i arbejdsløshed?

 

 

 

19. april 2024 Uddannelse, Sønderborg

Rektor kan ikke sige om der skæres ned på SDU i Sønderborg

19. april 2024 Uddannelse

Forligspartierne er enige om, at der i forhold til et gennemsnit af optaget mellem 2018 og 2022 fremadrettet skal beskæres otte procent i antallet af nye akademiske bachelorstuderende. På grund af den demografiske udvikling – og mindre ungdomsårgange – er procenttallet efterfølgende blevet opjusteret, så der på nationalt niveau skal optages ca. 10 procent færre […]

Læs mere...