Debat: Hvorfor skal andre flytte til, når Staten flytter fra

20. marts 2015 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Byrådsmedlem Stephan Kleinschmidt, Slesvigsk Parti, skriver:

Yderområderne og ikke mindst debatten om placeringen af statslige arbejdspladser har for alvor fået vind i sejlene, og i øjeblikket melder lokale folketingskandidater på stribe ind med gode forslag om, hvordan statslige styrelser og institutioner med fordel kan placeres i lige nøjagtig deres by eller lokalområde. Og jeg kan også sagtens se logikken i fx at placere Energistyrelsen i Esbjerg eller Patent- og Varemærkestyrelsen i grænselandet, som et par af mine kandidatkolleger foreslår. Jeg har tidligere selv stillet forslag om at placere Kulturstyrelsen i Sønderborg og Naturstyrelsen i Tønder. Det giver alt sammen rigtig god mening.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stephan Kleinschmidt foreslår at yderområderne i samlet flok henvender sig på Christiansborg.

Stephan Kleinschmidt foreslår at yderområderne i samlet flok henvender sig på Christiansborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men før vi giver os i kast med vores individuelle forslag og lyse ideer, så må første skridt være, at vi i samlet flok opfordrer Christiansborg til at træffe en principiel og strategisk beslutning om, at de statslige arbejdspladser skal fordeles. Statens nuværende centraliseringsfokus betyder ikke bare, at yderområderne mister arbejdspladser men sender samtidig et klart signal om, at fremtiden ligger i hovedstaden – og kun der.

Det er muligt, Carsten Hansen har ret, når han siger, at statslige arbejdspladser ikke kan ”redde” yderområderne, men de ville under alle omstændigheder bidrage til et mangfoldigt og øget udbud af stillinger. Til antallet af flyttede arbejdspladser kommer følgejobs til håndværkere og andre lokale servicemedarbejdere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så hvis staten reelt vil yderområderne og skabe et Danmark i balance, ja så må man selv vise vejen og aktivt bidrage

Der er unægteligt flere på Strøger i København end i Perlegade.

Der er unægteligt flere på Strøger i København end i Perlegade.

Artiklen fortsætter under annoncen

til at vende udviklingen. For offentlige og private virksomheder er jo netop hinandens forudsætninger. Og som privat virksomhed må man naturligt spørge sig selv: Hvorfor skulle vi overveje at flytte til, når staten flytter fra? For hvis ikke staten tror på en fremtid uden for hovedstaden, hvorfor skal vi så?

Der er gode erfaringer for decentralisering fra vores nabolande. Fx har man i England i løbet af seks år flyttet hver femte statslige arbejdsplads ud af London både for at spare men også for at skabe udvikling i andre dele af landet og også Tyskland har en lang tradition for at placere statslige styrelser i provinsen. Således ligger eksempelvis ”Kraftfahrt-Bundesamt” med næsten 700 medarbejdere i Flensborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herhjemme ville det være en start at lave en mere balanceret udvikling, end vi ser i dag. For det ikke nødvendigvis oplagt, at Energistyrelsen ligger ved Amalienborg eller Naturstyrelsen på Nørrebro. Mange af deres funktioner er jo netop placeret ude i landet, og med de nuværende muligheder indenfor moderne kommunikationsteknologi er alle udfordringer løsbare.

En udflytning vil måske endda medføre, at man erkender, at der faktisk ikke er længere fra København til Tønder end fra Tønder til København.

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...