Debat: Luk Sdr. Havnegade i turistsæsonen

Arkivfoto
Arkivfoto
16. november 2014 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Sønder Havnegade-beboer Madeleine Mosberg skriver:

Sønderborg er lige blevet nævnt som særdeles turistvenlig. Men nu må vi ikke hvile på laurbærrene. Der er stadig plads til forbedringer. Bl.a. på havnefronten langs Sønder Havnegade. Der er forslag om at gaden bliver ensrettet med status som gågade, hvilket er den næstbedste løsning.

Som det er nu, er det meget “turist-uvenligt” på Havnepromenaden. Efter at blomsterkummerne er blevet fjernet, glider trafikken igen, men nu køres der igen vildt i begge retninger. Mange biler kører uforsvarligt hurtigt og kun de færreste overholder fartbegrænsningen på 30 km i timen. Mange lastbiler over 5 tons overholder heller ikke forbuddet mod kørsel i gaden. Værst er de store cateringbiler som frit og uhindret kører ind trods forbud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønder Havnegade er blevet svært beskadiget af delvis kørsel i de perioder, hvor vejen har været oversvømmet. Især tunge køretøjer over 5 tons har været et dyrt bekendtskab for gaden. Der er mange huller i vejen, så cykling er ikke ufarligt. Mange cykler derfor på fortovet til gene for fodgængerne.

Vi har et dejligt bilfrit torv ved Rådhuset, tænk hvor godt det kunne blive med en næsten bilfri gade på Sønder Havnegade. Tænk hvilken turistmagnet det kunne blive, hvis vi totalt lukkede gaden fra maj til november. Jeg har snakket med mange turister – både kørende og sejlende i løbet af sommeren, og alle ville ønske, at der ikke kørte så mange biler i gaden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Modstanderne af ensretningen af Sønder Havnegade sammen med flere ensretninger klager over, at det har man prøvet før, og det virkede ikke! Jo,men det har ikke været gjort i én sammenhæng med en total omlægning af trafikken. Så hvis det gøres rigtigt og med tydelig skiltning, så kan man både komme ind i byen og ud igen.

Hvor svært kan det være?

En total lukning af Sønder Havnegade er desuden den bedste løsning for turisterhvervet. Det kunne blive “Sønderborgs Nyhavn” med masser af kulturelle oplevelser og nye arbejdspladser. Man kunne også bruge det tidligere havnekontor til nye faciliteter til sejlerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg ser ingen problemer i en total lukning af Sønder Havnegade, for i de perioder, hvor gaden er lukket grundet højvande og større vejarbejder m.m. glider trafikken fint udenom.

Vi må heller ikke glemme, at Ishuset har været en betydelig succes, og forøget trafikken væsentligt.

Jeg har personligt været på rundtur og talt med restauratørerne omkring lukning af Sønder Havnegade.

De jubler, hvis de får tilladelse til at sætte borde og stole ud på gaden.

Det vil give flere arbejdspladser!

Artiklen fortsætter under annoncen

 

20. juli 2024 Kultur, Gråsten

Als Udlejning sørger for børn har det sjovt

20. juli 2024 Kultur

Als Udlejning er kommet med en række af deres rutschebaner, hoppeborge og andet, så de mindre børn også får en både god og sjov oplevelse, når de er med forældrene til Gråsten Ringridning. ”Mange af børnene fra cykelringridningen har været her og det har mange andre børn også – og det er dejligt at se, […]

Læs mere...